Dvoenergetska rendgenska apsorpciometrija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa DXA)
Dvoenergetska rendgenska apsorpciometrija
Anatomska terminologija

Dvoenergetska rendgenska apsorpciometrija (DXA, ranije DEXA[1]) je sredstvo za mjerenje mineralne gustoće kostiju (BMD) pomoću spektarskog snimanja. Dva zraka X-zraka, sa različitim nivoom energije, usmjerena su na pacijentovu kost. Kada se oduzme apsorpcija mehkog tkiva, mineralna gustoća kostiju (BMD) može se odrediti iz apsorpcije svakog snopa u kosti. Rendgenska apsorpciometrija s dvostrukom energijom najraširenija je i najtemeljnije proučavana tehnologija mjerenja gustoće kostiju.

DXA skeniranje obično se koristi za dijagnosticiranje i praćenje osteoporoze, za razliku od nuklearnog skeniranja kostiju, koje je osjetljivo na određene metaboličke bolesti kostiju u kojima se kosti pokušavaju izliječiti od infekcija, prijeloma ili tumora.

Fizika[uredi | uredi izvor]

Mehko tkivo i kost imaju različite koeficijente slabljenja od rendgenskih zraka. Jedan snop rendgenskih zraka koji prolazi kroz tijelo oslabit će i mehko tkivo i kost, a iz jednog snopa nije moguće utvrditi koliko se slabljenje pripisalo kosti. Međutim, koeficijenti prigušenja variraju ovisno o energiji rendgenskih zraka, a najvažnije je da omjer koeficijenata slabljenja također varira. DXA koristi dvije energije rendgenskih zraka. Razlika u ukupnoj apsorpciji između njih može se koristiti odgovarajućim ponderiranjem, za oduzimanje apsorpcije od strane mekog tkiva, ostavljajući samo apsorpciju od strane kosti, koja je povezana s gustoćom kostiju. Jedna vrsta DXA skenera koristi cerijski filter sa cijevni napon od 80 kV, što rezultira efektivnom energijom fotona od oko 40 i 70 keV.[2] There is also a DXA scanner type using a samarium filter with a tube voltage of 100 kV, resulting in effective energies of 47 and 80 keV.[2] Također, napon cijevi može se kontinuirano prebacivati između niske (na primjer 70 kV) i visoke (na primjer 140 kV) vrijednosti u sinhronizmu sa frekvencijama električne mreže, što rezultira izmjenom efektivnih energija između 45 i 100 keV.[2]

Kombinacija dvostruke apsorpciometrije rendgenskih zraka i lasers koristi laser za mjerenje debljine skenirane regije, dopuštajući da se kontroliraju različiti udjeli mršavog mehkog i masnog tkiva unutar mehkog tkiva i poboljšanje tačnosti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dual Energy X ray Absorptiometry - Bone Mineral Densitometry". International Atomic Energy Agency. 7. 8. 2017. Pristupljeno 20. 4. 2012.
  2. ^ a b c "Physical Principles and Measurement Accuracy of Bone Densitometry" (PDF). National Osteoporosis Society. Arhivirano s originala (PDF), 6. 2. 2018. Pristupljeno 5. 2. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]