Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu
Singl ploča Bijelo dugme
Objavljen1975.
Žanrrok, bluz-rok
Trajanje9:09
IzdavačJugoton
Producent(i)Neil Harrison
Hronologija albuma Bijelo dugme
"Ima neka tajna veza / I kad prođe sve, pjevaću i tad"
(1975)
"Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu"
(1975)
"Eto! Baš hoću!"
(1975)

Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu jest šesta singl ploča sarajevske rok-grupe Bijelo dugme. Objavila ga je zagrebačka izdavačka kuća Jugoton (u čijem studiju je i snimljen) u jesen 1975. godine, neposredno prije izlaska njihovog drugog albuma "Šta bi dao da si na mom mjestu" u novembru iste godine. Naslovna pjesma "Da mi je znati koji joj vrag" počinje uvodom na električnim orguljama Vlade Pravdića, koji se istakao svirajući solo na klaviru u sredini pjesme. Odsvirana je u uobičajenom rokenrol maniru i predstavlja jednu od pjesama iz zlatnog perioda Bijelog dugmeta dok su još svirali "pastirski rok". Na B-strani je bluz-rok kompozicija "Blues za moju bivšu dragu" gdje je Goran Bregović pokazao pristojno sviranje električne gitare uz povremenu upotrebu "slide" tehnike sviranja. Željko Bebek je svojim pjevanjem u ovoj pjesmi pokazao kvalitet i zrelost koja je praćena izvrsnom instrumentalnom pratnjom ostalih članova Bijelog dugmeta, a posebno bubnjeva Ipeta Ivandića. Muziku i aranžman za obje pjesme napisao je Goran Bregović. Ovaj muzički singl ostvario je veliki uspjeh kod slušalačke publike uz dobar prijem kod muzičkih kritičara. Objavljivanjem singl ploče "Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu", a kasnije i njihovog drugog studijskog albuma dovešće do kasnijeg statusa Bijelog dugmeta kao najpopularnije rok grupe u bivšoj Jugoslaviji. Naslovnicu singl ploče dizajnirao je Dragan S. Stefanović.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Bijelo dugme - Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu". discogs.com. Pristupljeno 27. 10. 2022.
  2. ^ a b "Bijelo dugme - Da mi je znati koji joj je vrag / Blues za moju bivšu dragu". progarchives.com. Pristupljeno 27. 10. 2022.