Dablinska jezgra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dablinska jezgra jeste najpoznatija šema metapodataka koja se danas koristi u bibliotekarstvu. Predstavlja dogovoreni skup od 15 elemenata kojima se opisuju različite vrste mrežnih dokumenata, te omogućavaju njihovo pronalaženje.[1]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Dablinska jezgra sadrži dva nivoa opisa, jednostavni i složeni. Jednostavni opis sadrži 15 elemenata: naslov, autor, tema, opis, izdavač, saradnik, datum, tip, format, identifikator, izvor, jezik, odnos, obuhvat i vlasnička prava.

Složeni opis sadrži tri dodatna elementa (imenice) i kvalifikatore (pridjevi). Razlikujemo tri kvalifikatora: za jezik koji omogućava višejezičnost, kvalifikator za šemu koji označava formalan standard za sadržaj podataka pomoću kvalifikacijskih sistema, predmetnih odrednica ili deskriptora. Kvalifikator za tip specificira značenje pojedinog elementa, stvarajući podelemente.

Dablinska jezgra ne traži kontrolirani rječnik, a svaki od elemenata se može indeksirati i pretraživati. Karakteristike su takve da su svi elementi ponovljivi, raspored elemenata nije propisan, te se koristi uz kontrolirane rječnike.

Primjena[uredi | uredi izvor]

Primarno se primjenjuje u bibliotekarstvu unutar kojeg je i nastala, ali zbog svoje jednostavnosti često se koristi izvan bibliotečke struke.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]