Dalilin sindrom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dalilin sindrom, ime dobio po filistejskoj ljepotici koja je savladala legendarnog junaka Samsona. Naime, po legendi, Samson je posjedovao nadljudsku snagu i uveliko je koristio protiv Filistejaca. Nakon što se zaljubio u Dalilu, Filistejci su je natjerali da sazna u čemu je tajna njegove nadnaravne snage. Tako je ona jedne noći otkrila da se njegova moć krije u njegovoj kosi. Filistejcu su iskoristili to novo saznanje, te na spavanju ošišali Samsona, a potom ga, kako je ostao bez snage, lako savladali, oslijepili i bacili u tamnicu. Dalila je simbol opasne zavodnice, promuskuitetne žene koja zavodi muškarce u namjeri da ih učini slabim i bespomoćnim. Psihoanalitičari ove nesvjesne impulse tumače potrebom žena da savladaju svog dominantnog oca koji ih je u prošlosti sputavao i eksploatisao.