Dallas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dallas,Texas)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dallas

Dallas je drugi grad po veličini u državi Texas i zajedno sa Fort Worth-om, sa kojim čini Dallas-Fort Worth metropleks (DFW), najveći ekonomski centar u južno-centralnom dijelu SAD-a. Dallas ima 1.1 milliona stanovnika a kao najveći dio DFW metropleksa uključuje 5.1 milliona stanovnika što ga čini jednim od 5 najvećih metropleksa u SAD-u. Dallas je također i sjedište općine Dallas.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi evropski doseljenici u Dallas počeli su pristizati 1778. godine. Grad je osnovan 1841. godine nakon što je bio istražen i katastarski zaveden 1839. godine. 1846. godine osnovana je i općina Dallas.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Gradska zajednica Dallas-Forth Worth metropleks se dijeli u nekoliko općina: Dallas, Collin, Denton, Kaufman i Rockwall. Svaki grad ima svog gradonačelnika. Trenutni gradonačelnik Dallas-a je Laura Miller.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Prema neslužbenim procjenama u Dallasu se nalazi oko 8.000 bosanskohercegovačkih emigranata uglavnom doseljenika od zadnjeg rata (1992-1995). U DFW metropleksu ih ima oko 12.000. Zbog urbanističke organizacije grada koja je uglavnom bazirana na perifernom razvoju, većina bosanskih emigranata živi razbacano po metropleksu bez značajne centralne zajednice. Broj i uticaj BH organizacija je vrlo mali, te je uticajna sfera bh. dijaspore u društvenom i političkom razvoju grada izuzetno mala. Većina bh. emigranata u Dallas-u je iz neretvanskog regiona Hercegovine sa manjim brojem iz centralne Bosne i Bosanske krajine.