Zagora

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dalmatinska Zagora)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Zagora pogledajte Zagora (čvor).

Zagora, historijsko-geografska mikroregija u sjeverozapadnoj Dalmaciji, na jugu Hrvatske, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Smještena je između primorsko-mediteranskih planina Kozjak, Vilaja i Mosor, a otuda joj potječe i ime "iza gore" - "Zagora". Prostire se u zaleđu zadarskog, šibenskog i splitskog primorja do rijeke Čikole. Siromašno je područje golog krasa sa uvalama i manjim, ne posebno plodnim kraškim poljima. Veći značaj imaju rudna bogatstva, hidroenergija i stočarstvo, a u novije vrijeme i ekološki i etno turizam. Sela su mala i depopulacijskog karaktera, baš kao i mjesta Knin, Sinj, Drniš i Benkovac. U ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992. poprište žestokih sukoba između hrvatskih snaga i pobunjenih Srba, konačno oslobođena u operaciji "Oluja" 1995.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]