Damir Mulaomerović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Damir Mulaomerović (rođen 19 septembra 1974) je bivši hrvatski košarkaš, trenutno obnaša funkciju trenera Cibone te Bosanskohercegovačke reprezntacije

Klupska karijera[uredi | uredi izvor]

Karijeru započinje u Sloboda Diti 1990 godine. Nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini prelazi u zagrebačku Cibonu. U Ciboni ostaje do kraja sezone 1997-1998 a nakon toga prelazi u Fortitudo iz Bolonje, zatim igra za Real Madrid.

U Grčkoj je ostavio veliki trag. Osvojia Euroligu sa Panathinaikosom u sezoni 2001-02. Dok je igrao za PAOK i Panellinios P.N.E on je bio jedan od vodećih asistenata , i strijelaca. Na početku 2006-2007 sezone potpisao sa Olympiacosom, da bi zamijenio Macijukasa ali nije se slagao sa trenerom pa prekida ugovo.

Poslije Olimpijakosa potpisuje za Bruesu ali zbog povrede ne pruža očekivane partije. Tokom ljeta 2007, bio je u pregovorima sa KK Cedevitom, ali na poziv Cibone se vraća u Cibonu.[1]

Nakon 9 godina se vratio u Cibona Zagrebu. [2] U Januaru 2011 pridružuje se KK Zagrebu i s njima osvaja titulu prvaka Hrvatske. U Maju 2012 se povlači.

Reprezentativna karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Tuzli koju napušta za vrijeme rata. BH reprezentacija ga nije pozivala pa prihvata poziv od Petra Skansija za Hrvatsku reprezentaciju.

Predstavljao je Hrvatsku na OI 1996, EuroBasektu 1997, EuroBasektu 1999, EuroBasektu 2001, EuroBasektu 2003.

Trenerska karijera[uredi | uredi izvor]

Trenersku karijeru kao i igračku započinje u tuzlanskoj Slobodi, nakon neslaganja s upravom i uspjeha u prvoj sezoni napušta klub i preuzima Cibonu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]