Dan Martina Luthera Kinga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Martin Luther King, Jr.

Dan Martina Luthera Kinga (15. januar) je američki praznik koji se slavi na dan rođenja velečasnog Martina Luthera Kinga mlađeg. Jedan je od četiri američka praznika kojima se odaje počast nekom pojedincu.

King je bio najglasniji aktivista nenasilnog pokreta za ljudska prava, koji se uspješno borio protiv rasne diskriminacije na federalnom i državnom nivou. Ubijen je 1968 godine.

Kampanja za uvođenje federalnog praznika u Kingovu čast započeta je ubrzo nakon njegovog ubistva. Ronald Reagan je 1983 zakono odredio slavljenje ovog praznika. Neke države su se bunile protiv te odluke dajući prazniku druga imena ili kombinujući ga s drugim praznicima. Tako je Dan Martina Luthera Kinga u svih 50 država, prvi put zvanično obilježen 2000 godine.