Idi na sadržaj

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Rada Vranješević drži govor na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a
Praznik uFederaciji Bosni i Hercegovini
Značenjeobilježavanje dana iz 1943. kada je ZAVNOBiH usvojio Rezoluciju ZAVNOBiH-a kojom se proglašava volja naroda BiH da BiH bude njihova država
Datum25. novembar
Trajanjejedan dan

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. novembra. Na taj dan 1943, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar buduće SFRJ, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Hronologija

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943.

Za vrijeme postojanja SR Bosne i Hercegovine, dan je bio republički praznik i obilježavao se neradno.

Dan državnosti

Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava kao neradni dan u Federaciji Bosne i Hercegovine.[1]

Također pogledajte

Reference

  1. ^ "Praznici u Federaciji Bosne i Hercegovine". fmrsp.gov.ba. Arhivirano s originala, 28. 1. 2019. Pristupljeno 1. 3. 2016.

Vanjski linkovi