Dan državnosti Hrvatske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vojnici drže zastave na pozdrav Vrhovnom zapovjedniku OSRH tokom proslave Dana državnosti (2007. godina)

Dan državnosti Hrvatske je praznik koji se održava u Hrvatskoj svakog 25. juna, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i nezavisnom državom. Dan državnosti je državni praznik, te je stoga neradni dan.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. maja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas je taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskog sabora.

Dan državnosti ne treba zamjeniti s Danom nezavisnosti, koji se obilježava 8. oktobra u spomena na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih veza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]