Dan pobjede nad fašizmom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava pobjede, dignuta na krov zgrade Reichstaga
ПОБЕДА.jpg

Dan pobjede nad fašizmom,[a] 9. maj ili samo Dan pobjede, praznik je koji obilježava pobjedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u 16[b] republika Sovjetskog saveza nakon potpisivanja predaje Nijemaca u kasno večer na 8. maj 1945. godine. Ovaj praznik većinom se slavi kao državni praznik u istočnoj Evropi, u bivšim sovjetskim republikama: Armeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Ukrajini i Bjelorusija. Osim ovih zemalja državni praznik je i u Guernseyju, Jerseyju, Crnoj Gori i Srbiji. Dan pobjede se, zbog vremenske razlike u Francuskoj (francuski: Fête de la Victoire) slavi 8. maja, kao i u Slovačkoj i Češkoj. U Bosni i Hercegovini je entitetski praznik u Republici Srpskoj.[1] Državni je praznik bio i u SFRJ, Istočnoj Njemačkoj i Poljskoj.

Proslava[uredi | uredi izvor]

Tokom postojanja SSSR-a, 9. maj proslavljan je širom države i zemalja istočnog bloka. Iako je praznik uveden u mnoge sovjetske republike između 1946. i 1950. godine, tek je 1963. postao praznik u Ukrajinskoj SSR. Proslava Dana pobjede nastavila se i u kasnijim godinama. Rat je postao tema velike važnosti u filmu, književnosti, historiji i umjetnosti. Ritual proslave postepeno je dobio specifičan karakter s nekoliko sličnih elemenata: ceremonijalni sastanci, govori, predavanja, primanja i vatromet. Proslava ovog dana popraćena je i vojnim paradama i demonstracijama sile karakterističnim za Sovjetski savez ali i za post-sovjetsku Rusiju.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ruski: День Победы
    ukrajinski: День Перемоги
    bjeloruski: Дзень Перамогі
    arapski: عيد النصر, trans. ʿīd al-Naṣir
  2. ^ Sovjetski savez sastojao se od 16 republika na dan 8. maj 1945. godine. Karelo-Finska SSSR prestala je postojati 1956, kada joj je degradiran status na autonomnu republiku Ruske SFSR.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Neradni dani u Republici Srpskoj". paragraf.ba. Pristupljeno 10. 3. 2018. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]