Darko Kraljević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Darko Kraljević
Rođenje (1966-05-18) 18. maj 1966.
Vitez, Jugoslavija
Smrt 2. juli 1995(1995-07-02) (29 god.)
Vitez, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Hrvat
Obrazovanje ekonomist
Bista u Vitezu s poprsjem Kraljevića

Darko Kraljević, rođen je 1966.[1] u Vitezu, u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Darko Kraljević, osim služenja u JNA, 1985-86. godine u rodu vojne policije u 99. četi Vojne policije u Zemunu u Komandi stana RV PVO, nema druge vojne izobrazbe. Iz JNA je izašao kao vodnik vojne policije. Za majora Hrvatskog vijeća odbrane proglašen je 1994. godine. Zapovjednik specijalne jedinice Vitezovi koja je bila sastavljena od bivših pripadnika HOS-a. Kraljević je poginuo 2. jula 1995. godine u prometnoj nesreći. Posmrtno je promaknut u čin brigadira.

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Smatra se odgovornim za napade na bošnjačke civile, kao i za teroristički napad sa kamionom cisternom u Vitezu 18. aprila 1993. u kom je najmanje šest osoba poginulo, a ranjeno 50.[2] Kamion bombu je prema izjavi britanskog majora Friisa Pedersena, inicirao zapovjednik HOS-a Darko Kraljević.[2] Po izjavi svjedoka Ante Breljasa, pripadnika Vitezova na suđenju Kordiću i Čerkezu, Vitezovi su bila jurišna jedinica, a Viteška brigada HVO-a defanzivna snaga. Zbog samovolje Kraljevića, Vitezovima nije zapovjedao niko osim njega samoga, te bi u borbenim dejstvima Vitezovi izveli prvi napad i započeli ulične borbe, te oduzimali satove, zlato i novac. Kad bi to završilo, Viteška brigada bi uspostavila red, pokupila svešto im je došlo pod ruku i odvezla to u kamionima. A onda bi došli izbjeglice da odaberu kuće za sebe.[2] Po izjavi svjedoka Lee Whitworth, pripadnika britanske vojske, na suđenju Pašku Ljubičiću, Vitezovi nisu učestvovali u napadu na Ahmiće, ali on smatra da je zapovjednik Darko Kraljević još sa dva do tri pripadnika jedinice, učestvovao u napadu.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Darko Kraljević koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.