Darth Vader

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Anakin Skywalker je izmišljeni lik iz fimlske sage zvjezdani ratovi - Star Wars. Pojavljuje se u svih 6 epizoda. Episoda I.

Anakin Skywalker se rodio kao rob na planeti Tatooine kao njegova mama Shimi Skywalker. Nikad nije upoznao svog oca. Tek kad mu je 9 godina dolazi na planetu vitezovi jedi Qui-gon Jin i njegov učenik Obiwan-Kenobi da bi popravili svoj brod gdje je i sa njima kraljica Naboo Padme Amidala. Qui gon jin se dogovorio sa vlasnikom anakina da ako anakin pobjedi utrke na Tatooine onda će anakin biti oslobođen i on će dobiti motor da može popraviti svoj brod. Anakin pobjeđuje i odlazi sa Qui gon jinom da se trenira za viteza jedi sa i još sa njim idu obiwan i kraljica na planetu Naboo. Kad su na planeti dolazi ogromna vojska konfederacije neovisnih sistema - trgovačka federacija koja se slaže iz ratnih robota-droida. Vojska Naboo nema šanse da se brani sa svojom malenom ,slabom vojskom i kraljica sa anakinom i jediama traži pomoć od plemena gunkana iz vode gdje upoznaju svog druga jar jar bingsa. Gunkani ponudu prihvate jer se sami boje da će trgovačka federacija je moći uništiti. Gunkanska vojska se sa armijom federacija srela i hrabro borila. Međutim 9-godišnji Anakin u svemirskom brodu sa još par naboo ratnih brodova kreče u vazdušnu borbu protiv federacije. Anakin slučajno uništava federacijski brod gdje je generator koji kontroliše droide i tim se svi droidi isključuju i gunkani pobjeđuju. Qui gon jin hoće da počnje trenirati anakina samo to de ne dešava zato što ... Qui gon Jin i obiwan se bore sa sithom Darth Maulom gdje je qui gon jin ubijen ali i maul je ubijen obiwanom. Poslijedne riječi qui gona jina su bila da obi wan kenobi trenira Anakina. Obi wan trenira anakina i tako počinje trenink anakina za viteza jedi. Dešavalo se u episodi I.

Episoda II.

Anakin već mladi jedi dobija zadatak da brani padme amidalu, samo anakin se u nju zaljubio i ona u njega samo to se nesmije po zakonu jedia. Anakin sa svojim jedi učiteljem obiwanom i padme amidalom su zarobljeni robotima-droidama konfederacije neovisnih sistema(KNS)-trgovačka federaciju vođema tamnim sithom Darth Tyranusom učenikom dartha sidiusa. I pušteni u arenu da se bori sa monstrumama. U arenu stižu jedi vitezovi na strani galaktičke republike koja također šalje svoju vojsku klona. Kad tamo stižu dolazi vojska KNS i počnje borba koja je u prostoru u areni i oko arene . Anakin i obiwan se bori sa Darth Tyranusom . Tyranus je odsjekao ruku anakinu i porazio obiwana tada jim dolazi u pomoć starješina jedia yoda i bori se sa Darth Tyranusom gdje tyranus pobjegne. Na kraju Anakin dobija mechaničku ruku i oženi se sa Padme.

Episoda III.

Anakin Skywalker je već iskusni jedi i sa obiwanom spašava kancelara Palpatina republike (Dartha Sidiusa) iz svemirskog broda KNS kao zarobljenika gdje Anakin i ubija Dartha tyranusa. Napokon kad Palpatina vračaju na glavni grad republike koji je bio maloprije okupiran KNS. Doznaje da je njegova žena padme trudna. Anakin tjekom rata galaktičke republike sa KNS vođenoj generalom droidskih vojska Greviusom se sprijateljio sa palpatinom kanclerom republike neznajuči da je tamni sith. Palpatine mu je govorio razne stvari dok nije na kraju otkrio Anakinu da je sith. Međutim Grievius je ubijen obiwanom. Anakin kaže jediama da je palpatine sith i nekoliko jedi vitezova vođena Mace Vindu odu palpatina uhititi. Palpatine sad Darth Sidiud je veoma dobar borac sa svojim svjetlim mačom (lightsaber) koji također imaju jedi,ubija jedie ali Mace Vindu ga porazi i kad ga već počinje ubijati Anakin nagovoren sidiusem ubija mace vindua i dobrovoljno otiđe na tamnu stranu - stranu sitha zbog toga da mu sidius spasi ženu od smrti koje je vidio u snu.Anakin Skywalker - Darth Vader ubija neštićene poslijede poglavare KNS koji su bili na strani sidiusa po zadatku Sidiusa. Vojska droida KNS je iskjučena sidiusom i tako KNS nestaje. Zli Darth Sidius proglašava Republiku prvim galaktičkim carstvom. Vojska republike postaje vojska galaktičko carstva i sidus carom a anakin-darth vader generalom i nijegovim učenikom. Anakin-Darth Vader sa vojskom ubija sve jedie u hramu jedia uključujući dijecu-jedi. Anakin se sretne sa padme na vatrenoj planeti mustafar. Padme kojoj je rekao obiwan da je anakin loš nije mogla vjerovati i vidjela da se Anakin promijenio. Tajno je na planetu došao i obiwan. Anakin se naljutio jer misli da padme sa obiwanom ga hoće ubiti što nije tačno. Anakin počne gušiti padme poslije prestaje. Anakin sa tamnom misli kaže obiwanu kako su jedi loši i ako nije sa njim onda je njegov neprijatelj. Obiwan mu je odgovorio da samo sith misli crnobijelo i da mora učiniti šta treba. I tako počinje dual borba između Anakina i obiwana kaže se i da najbolja borba od svih u starwars. poslije duge borbe Anakin skoči na obiwana ali obiwan mu mačom odsječe noge i ruku. Obiwan tužan odlazi sa mačom anakina nerazumuječi zašto je anakin otišao na mračnu stranu zato što je bio onaj izabrani. Anakin izgori od vate koja je bila blizu i iz njega samo ostane izgorjeli živi komad čovjeka koji jedva diše. Sidius kako bi anakin preživio povjerio medicinske robote da mu daju mehaničke noge i ruku i crni oklop sa maskom. Od Anakina je sad Darth Vader. Međutim se padem rodi djevojčica leia i dječak luke skywalker. Ali padme umire kao u anakinovom snu i obi wan šalje luka anakinovom rođaku a leiu bailu organu.

Episoda IV. V. i VI.

Darth Vader se bori protiv svog sina Luka Skywalkera i Leie koje vode veliki pokret opora. Darth Vaderu u poslijednoj borbi sa Lukeom je odsječena ruka. Kad Darth Sidius sazna da Luke neće na mračnu stranu onda ga počinje ubijati strujom koja mu ide iz ruke.Darth Vader tada shvaća grešku što je prešao na mračnu stranu i želeći spasiti svog sina Lukea Sidiusa ubija. Tamo Darth Vader kad je prvi put vidio Lukea bez maske umire. I vraća se na svjetlu stranu na stranu jedia. Carstvo je uništeno pokretom otpora i formirana je nova galaktička republika gdje Luke formira na planetu Yavin jedi akademiju gdje će se trenirati novi jedi vitezovi.