Datoteka:Iris reichenbachii Heuffel.jpg

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Izvorna datoteka(1.400 × 1.050 piksela, veličina datoteke: 713 KB, MIME tip: image/jpeg)

Sažetak

Opis
Српски / srpski: Srpski naziv

Bosanska perunika, balkanska perunika

Opis vrste

Višegodišnja, 18-35 cm visoka biljka sa jakim podzemnim gomoljama. Listovi uspravni ili blago srpasto povijeni, do 33 cm dugi i 9-15 (-20) mm široki. Pricvetni listovi (brakteje – priperci stabljike) karakteristično veliki – trbušasto naduveni; jajasto ili izduženo lancetasti, po obodu opnasti. Cvetova 1 ili 2 na vrhu stabljike, dvopolni, blago mirišljavi. Cvet je perigon – cvetni omotač jedinstven za perunike, koji se ne razdvaja na čašicu i krunicu nego se sastoji od 6 pri osnovi sraslih režnjeva – koji je raznolik: ljubičaste, plave ili žute boje, često sa ljubičastim nervima. Unutrašnja cev perigona skoro dvostruko duža od plodnika, a kraća je od režnjeva (duga 1,5-3 cm). Spoljašnji režnjevi (latice) cveta su najčešće svetložućkasti, objajasto izduženi, prema osnovi klinasto suženi i purpurno tačkasti, s gornje strane sa redom žutih ili plavih štršećih dlaka. Unutrašnji režnjevi su klinasti do objajasti. Plod je 50-60 mm duga čaura (tobolac) koja se po sazrevanju sa 3 zaklopca uzdužno otvara. Vreme cvetanja V-VI.

Ova perunika je endem centralnih i jugoistočnih Dinarida: ima je samo u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Ime je dobila po mestu prvog opisa: locus classicus forme žutog cveta (var. bosniaca) bio je 1887. godine na vrhu Trebevića u Bosni (opisivač je češki botaničar nemačkog porekla Günther Beck). Tipsku podvrstu (var. reichenbachii) opisuje i Josif Pančić 1874. godine u svojoj Flori Kneževine Srbije, a dosta ranije od tih datuma – čak i pre zvaničnog opisivača J. Heiffela – 1856. godine daje joj ime Iris serbica ili srpska perunika, nalazeći je u okolini Beograda. Podvrstu plavog cveta (var. balkana) koju je 1876. u okolini Pirota otkrio mađarski botaničar Janka, imenuje u Iris balkana t.j. balkanska perunika. Tipska podvrsta – žutog, plavog ili šarenog cveta – osim Dinarida nastanjuje i Bugarsku (Pirin), Makedoniju (kanjon Vardara), severoistočnu Grčku (Rodopi) i delom potkarpatsku Rumuniju (Đerdap). Tipična planinska vrsta: u svim svojim formama unutar areala nalazimo je na višim položajima, najčešće pojedinačno ili u malom broju jedinki na istom mestu. Nastanjuje livade i pašnjake na kamenitim rudinama i obroncima (karbonat, krečnjak i dolomit) sa suvim i plitkim, često serpentinskim podlogama. Može se naći povremeno i u šibljaku jorgovana, proređenoj šumi bukve i mečje leske. Javlja se sve do subalpskog pojasa, na teritoriji Srbije u sve tri glavne podvrste, iako retko.
Datum
Izvor Vlastito djelo
Autor Medeniacus

Licenciranje

Ja, vlasnik autorskog prava ovog djela, ovdje ga objavljujem pod sljedećom licencom:
w:bs:Creative Commons
pripisivanje dijeli pod istim uslovima
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Slobodni ste:
  • da dijelite – da kopirate, distributirate i prenosite djelo
  • da remiksate – da prilagodite djelo
Pod sljedećim uslovima:
  • pripisivanje – Morate pripisati odgovarajuće autorske zasluge, osigurati link ka licenci i naznačiti jesu li napravljene izmjene. To možete uraditi na bilo koji razumni način, ali ne tako da se sugerira da davalac licence odobrava Vas ili Vašu upotrebu njegovog djela.
  • dijeli pod istim uslovima – Ako mijenjate, transformišete ili nadograđujete ovaj materijal, morate ga objaviti i distribuirati samo pod istom ili sličnom licencom poput ove.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

prikazuje

Historija datoteke

Kliknite na datum/vrijeme da vidite verziju datoteke iz tog vremena.

Datum/vrijemeSmanjeni pregledDimenzijeKorisnikKomentar
trenutno22:36, 12 juli 2017Smanjeni pregled verzije na dan 22:36, 12 juli 20171.400 × 1.050 (713 KB)MedeniacusUser created page with UploadWizard

Sljedeća stranica koristi ovu datoteku:

Globalna upotreba datoteke

Metapodaci