Datoteka:Pribojska crkva.jpg

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Izvorna datoteka(1.062 × 797 piksela, veličina datoteke: 195 KB, MIME tip: image/jpeg)

Opis
Српски / srpski: Pribojska crkva, Rođenja presvete Bogoredice, je jedna od najstarijih crkava u podmajevičkom kraju. Gradnja crkve je počela davne 1880. godine, crkva je sazidana sva od kamena a svodovi su urađeni od sige,te iste godine završeno je i prekrivanje crkve. Konačno dovršetak crkve je bio 1883. godine. Prvobitni crkveni ikonostas je izradio učitelj Mirko, koji je tada služio u srpskoj školi u Priboju. Crkveno osvećenje je bilo 22.avgusta 1883. godine, na dan Sv. mučenika Agatonika. Tadašnji Mitropolit tuzlanski je upućivao narod da slavu ovog hrama održavaju na Malu Gospojinu. Ali sledeće godine narod se spontano okupio ispred crkve na „Arlijevdan“, tako da su popovi morali da održe bogosluženje, i samim tim narod je zaveo ovaj Crkveni sabor, koji je i dan danas jedan od najvećih u ovome kraju, i tako je slava ovoga svetoga hrama ostala da se slavi na dan Sv. mucenika Agatonika, poznatiji u narodu kao "Arlijevdan".
Datum 27 oktobar 2007 (original upload date)
Izvor Transferred from sr.wikipedia to Commons by BokicaK using CommonsHelper.
Autor Pribojac at srpski Wikipedia

Licenciranje

Ovaj rad je objavljen u javno vlasništvo od strane autora Pribojac, at the engleski Wikipedia project. Ovo se primjenjuje širom svijeta.

In case this is not legally possible:
Pribojac dopušta svima pravo korištenja ovog rada u bilo koju svrhu, bez ikakvih uslova, osim ako su takvi uslovi zakonski neophodni.

Originalni zapisnik postavljanja

The original description page was here. All following user names refer to sr.wikipedia.
  • 2007-10-27 09:46 Pribojac 1062×797× (200018 bytes) Pribojska crkva

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

prikazuje

Historija datoteke

Kliknite na datum/vrijeme da vidite verziju datoteke iz tog vremena.

Datum/vrijemeSmanjeni pregledDimenzijeKorisnikKomentar
trenutno13:51, 29 septembar 2009Smanjeni pregled verzije na dan 13:51, 29 septembar 20091.062 × 797 (195 KB)File Upload Bot (Magnus Manske) {{BotMoveToCommons|sr.wikipedia|year={{subst:CURRENTYEAR}}|month={{subst:CURRENTMONTHNAME}}|day={{subst:CURRENTDAY}}}} {{Information |Description={{sr|Pribojska crkva, Rođenja presvete Bogoredice, je jedna od najstarijih crkava u podmajevičkom kraju. G

Sljedeća stranica koristi ovu datoteku:

Globalna upotreba datoteke

Sljedeći wikiji koriste ovu datoteku:

Metapodaci