David Rossi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
David Rossi
Lik iz serije Zločinački umovi
David Rossi ('Zloč. umovi').jpg
Prvo pojavljivanje "About Face"
Stvaralac Edward Allen Bernero
Portretirao/la Joe Mantegna
Informacije
Nadimak Dave
Zanimanje FBI-agent
Titula Nadzorni specijalni agent
Suprug(a) 3 bivše supruge

David Rossi je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi ga Joe Mantegna. U seriji je od epizode About Face (3x06), a zamijenio je Jasona Gideona (Mandy Patinkin), koji je napustio seriju 4 epizode ranije.

Fabula[uredi | uredi izvor]

Pozadinska priča[uredi | uredi izvor]

Rossi je rođen i odrastao na Long Islandu (New York), u gradu Commacku.[1] U djetinjstvu se družio s Emmom Taylor, koju naziva "onom koja (mu) je umakla". Također je bio blizak i s Rayom Finneganom, koji je kasnije izrastao u važnijeg lokalnog mafijaša. Rossi je, međutim, izbjegao zov organiziranog kriminala i otišao u marince. Nakon što je odslužio rok, angažirao ga je FBI. Nakon toga je presjekao sve veze s bivšim životom, ne otišavši čak ni na Emminu sahranu početkom 2009. Rossi je imao očito slavnu FBI-karijeru i stekao visok ugled, čak i izvan JAP-a. Tvrdi da je "napisao knjigu" o pregovaranju u talačkim situacijama i uskočio je kao pregovarač u epizodi Minimal Loss (4x03) kad su među taocima bili i Reid i Prentiss. Svake godine uzima dopust kako bi održavao predavanja i promocije svojih knjiga širom zemlje, koji privlače dosta ženske publike, "ako Barry Manilow nije u gradu".[2][3] Radio je s Aaronom Hotchnerom (Thomas Gibson) prije povlačenja iz FBI-a. Ženio se 3 puta, ali je rekao da su jedini ljudi koje je uspio usrećiti bili "advokati za razvod".[4] Jedna od njegovih bivših žena navodno je rekla da on ima "smisla za dramatiku", ali nikad nije rekao koja.[5] Po vjeri je katolik, ali ne prakticira vjeru, iako održava blisko prijateljstvo s vašingtonskim svećenikom Jamesom Davisonom.

Iako je odrastao na Long Islandu, Rossi navija za Chicago Cubse, na što ukazuje oprema koju drži u svom uredu u Quantiku.[6] To bi moglo biti zbog toga što je presjekao sve veze s periodom života prije odlaska u marince i kasnije u FBI.

Osobnost[uredi | uredi izvor]

Za razliku od Hotchnera i Gideona, Rossi mnogo manje razmišlja, ekstrovertan je i pomalo grub, iako je i dalje veoma fokusiran i discipliniran. Prentiss ga je u jednoj epizodi opisala kao "pedantnu nakazu opterećenu detaljima i urednošću". Iako je inteligentan i oštrouman, izgleda da su mu ipak draže malo grublje i tradicionalnije policijske metode u profiliranju i ispitivanju sumnjivaca. Uprkos tome, Rossi, Reid i Gideon jedini su likovi koji su poznati i po tome što su uspješni pisci. Rossi je donekle na glasu i kao playboy, kao što je spomenula JJ, govoreći Garciji: "Koliko sam čula, Rossi i jest razlog što uopće postoje pravila o zabrani veza između radnih kolega." Također se pretpostavlja da je Rossi i prilično bogat, uglavnom preko svojih knjiga, te, u manjoj mjeri, po njegovom šepurenju pred nadređenima u vezi s njegovom finansijskom obezbijeđenosti, kao kad je tokom jednog ispitivanja rekao šefici odsjeka Erin Strauss svoje primjedbe o tome kako zlato poskupljuje, ali i da treba proračunati kad se treba povući iz ulaganja. Na njegovo bogatstvo upućuju i njegove omiljene italijanske kožne cipele. Također je dao ček na 500 dolara jednoj mladoj katolkinji prilikom njene prve pričesti.

Zločinački umovi[uredi | uredi izvor]

Rossi je bio u prijevremenoj penziji sve dok se 2007. svojevoljno nije vratio u JAP, čiji je i osnivač. Bio se povukao kako bi pisao knjige i držao gostujuća predavanja, ali se vratio da završi nedovršen posao, koji nije odmah otkriven. Budući da je JAP u njegovo vrijeme bio dosta drugačiji, u početku mu se bilo teško priviknuti na trenutnu strukturu tima, ali je na kraju uspio. Razlog svog povratka otkrio je šerifu Caulfieldu: sačuvao je narukvicu s imenima troje djece čiji su roditelji ubijeni u jednom od njegovih prvih slučajeva prije 20 godina.[7] Djeca su pronašla roditelje izudarane sjekirom do smrti u njihovom domu, ali JAP nije mogao riješiti slučaj. Rossi je obećao djeci da će pronaći krivca. Telefonirao im je svake godine na Badnjak, da znaju da ih nije zaboravio i da nije odustao od rješavanja slučaja. Nastavio je s tim običajem i nakon povratka u JAP, iako niko od djece nije odgovorio na većinu njegovih nedavnih poziva. Slučaj je bio neriješen već 20 godina. Konačno je riješen kad je tim otkrio da je ubistva nenamjerno počinio mentalno hendikepirani karnevalski klaun kad je ušao u kuću kako bi se igrao s najstarijom kćerkom. Njen otac ga je iznenadio u spavaćoj sobi, što je pokrenulo klaunov ubilački napad.[8] Nakon što je konačno riješio slučaj, Rossi je vratio narukvicu djeci, ali su ona insistirala da je zadrži. Nakon zločina Rossi je kupio njihovu porodičnu kuću kako bi pomogao baki koja ih je odgajala. On im je vratio kuću sa zahtjevom da iskoriste prihode kako bi poboljšali svoje živote. Ovaj slučaj bio je u Rossijevom fokusu neposredno po povratku u JAP, ali je nastavio raditi i nakon što ga je riješio.

U epizodi "Omnivore", kad je tim radio na slučaju Kosača, Hotch je bio na rubu živaca nakon što ga je Kosač nazvao na telefon i razgovarao s njim. Rossi tada daje ultimatum Hotchu, govoreći mu da se ne ponaša kao Gideon, koji je napustio tim nakon što mu je djevojku ubio drugi serijski ubica.

U epizodi "Faceless, Nameless" (5x01) Rossi preuzima slučaj kad se Hotch ne pojavi na poslu i uspijeva ga riješiti zajedno s timom. Nakon što Hotcheva familija bude stavljena pod sigurnosni nadzor, Rossi mu odlučno govori da ćē uhvatiti Kosača.

U epizodi "100" (5x09), kad ga ispituje šefica Strauss u vezi sa Hotchevim postupcima u slučaju Kosača, Rossi razvlači ispitivanje govoreći šta je upravo radio na telefonu. Čak je i upita: "U čemu je smisao svega ovoga, Erin? Zašto?", a rekao joj je i da ona ne može učiniti ništa da osigura da se nikad više ne desi nešto poput Kosača. Ostao je neprijateljski raspoložen do kraja ispitivanja, isto kao i Morgan.

U epizodi "Lauren" (6x18), dok tim pokušava pronaći Prentiss i njenog starog neprijatelja Doylea, koji je drži zatočenu na nepoznatoj lokaciji, Rossi i Seaver ispituju sumnjivca na krovu jedne zgrade. Odjednom sumnjivac biva pogođen i ubijen pred njihovim očima. Znajući da su izgubili jedini izvor informacija koje bi im pomogle da pronađu Prentiss, Rossi shvata da JAP ne posmatra slučaj na pravi način jer svi očajnički žele spasiti Prentiss. Rossi tada zatraži pomoć od Seaver jer se moraju osloniti na člana tima "koji ima najsvježije oči" i koji je nepristran, jer je tek nekoliko mjeseci radila s Prentiss, dok ostali članovi rade s njom već pet godina. Seaver u početku odbija, prestrašena, ali je na kraju Rossi "natjera" da prizna kako ne razumije zašto je Doyle ubio jedno dijete u Washingtonu, što im je kasnije pomoglo da nađu Prentiss. Nakon što mu je to rekla, Rossi odgovara: "To je agentica Seaver koju želim vidjeti."

U epizodi "Hanley Waters" (6x20), tokom ispitivanja u vezi s Prentissinom "smrću", koje je umjesto Straussove vodio Hotch, Rossi otkriva da se osjeća više vjenčanim sa svojim poslom nego sa svojim trima bivšim suprugama. Čak mu predloži i zdravicu u čast Prentiss i Hotcheve pokojne bivše supruge Haley.

U finalu 6. sezone umalo je pogođen u lice od strane žene koja se pretvarala da je žrtva trgovine ljudima (a ustvari je vodila taj posao); srećom, Morganova brza reakcija spasila mu je život. Na kraju epizode susreće se sa JJ u svom uredu i ona ga obavještava da se vraća u tim na svoj stari posao (bila je privremeno prebačena u Pentagon).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (5x03) "Reckoner", CBS, 7. 10. 2009.
  2. ^ (4x02) "The Angel Maker", CBS, 1. 10. 2008.
  3. ^ (4x15) "Zoe's Reprise", CBS, 18. 2. 2009.
  4. ^ (3x18) "The Crossing", CBS, 7. 5. 2008.
  5. ^ (4x18) "Omnivore", CBS, 18. 3. 2009.
  6. ^ (3x19) "Tabula Rasa", CBS, 14. 5. 2008.
  7. ^ (3x11) "Birthright", CBS, 12. 12. 2007.
  8. ^ (3x14) "Damaged", CBS, 2. 4. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]