Davor Dujmović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Sporno je da li ovaj članak poštuje autorska prava
u skladu s politikom Wikipedije u vezi s radovima u javnom domenu i GFDL licencom. Za više informacija pogledajte stranicu za razgovor.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Davor Dujmović
Daco 1990.jpg
Rođenje (1969-09-20) 20. septembar 1969.
Sarajevo, SFRJ
Smrt 31. maj 1999(1999-05-31) (29 god.)
Novo Mesto, Slovenija
Zanimanje glumac

Davor Dujmović rođen 20 septembra 1969 god. u Sarajevu, kome je zauvijek ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma ´´Dom za vješanje´´. Kao i mnogi glumci imao je neku sreću ili sudbinu. Tada je išao u drugi razred niže muzičke škole i imao je običaj da poslije nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U obližnjem restoranu, gdje je svratio na sok, Kusta i njegov asistent slučajno su došli u isti restoran. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji; on je pristao i poslije toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazalo da on to može. Nakon filma Otac na službenom putu, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu. Odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i nije više ni pokušavao. Uslijedila je nova značajna uloga Davora u filmu Strategija švrake. Sa nepunih osamnaest godina Davor Dujmović je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vješanje, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u ex Yugoslaviji. Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj "Mjesečevoj predstavi". Davora su kritičari prilikom svjetskih premjera filmova u kojima je glumio poredili sa Dustinom Hoffmanom, glumcem prema kojem bi se pisao i prilagođavao scenarij. Istina je da se početkom 90-ih ozbiljnije "navukao" na narkotička sredstava i da se nekoliko puta pokusao liječiti, ali bezuspješno. U tom periodu preko medija je poručivao: "ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju placa ovisnošću. "Rat je Davora zatekao u Sarajevu, gradu kojem se – nakon mnogobrojnih putovanja – vraćao sa dječačkom radošću i strašću. U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima i BiH odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. Nakon završetka rata Davor dolazi u Banja Luku, gdje upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske, koji poslje dobija naziv Davor Dujmović. Nakon boravka u Banjoj Luci odlazi u Sloveniju kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci. Svoje slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, gdje je odigrao svoju zadnju, tragično istinitu ulogu, u Novom Mestu, Slovenija 31.05.1999. godine izvršio je samoubistvo...

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]