Davorin Popović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Davorin Popović
Rođenje (1946-09-23) 23. septembar 1946.
Sarajevo, FNRJ
Smrt18. juni 2001(2001-06-18) (54 godine)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Davorin Popović (23. septembar 1946 - 18. juni 2001) bio je bosanskohercegovački pjevač zabavne muzike i član legendarnih sarajevskih "Indexa", te jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije.

Uvod[uredi | uredi izvor]

Rodno ime Davorin u užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bilo Davor. Od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.

Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...", ne dajući svojoj ulozu u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga jeste samo pjevač. Pa je vremenom postao pjevač.[nedostaje referenca]

Sportska karijera[uredi | uredi izvor]

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapetan Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog raspada 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto. Samo Hrvatska, Danska i Turska su dale Bosni bodove. Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

U 80-tim godinama veoma često je nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Oženio se 11. januara 1991. godine i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Nagrada "Davorin"[uredi | uredi izvor]

Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, u njegovu počast nazvana je Nagrada Davorin. Muzička nagrada Davorin, koja se u BiH dodjeljuje najkvalitetnijim muzičkim sastavima, jedan je od načina da se Davorinov glas i legendarna muzika Indexa zauvijek sačuva kao simbol jednog vremena, koje bi bez Indexa bilo nemjerljivo siromašnije.