Dawn (Pokémon)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dawn
Japansko imeHikari
Prvo pojavljivanje
IgraPokémon Diamond i Pearl
Ostale informacije
ZanimanjeMlada Pokemon koordinatorica i prijateljica Asha Ketchuma

Dawn (poznata kao Hikari u Japanu) fiktivan je lik iz Pokemon franšize – videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igračaka i ostalih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokemon animiranoj seriji, Dawn je djevojka iz grada Twinleafa u Sinnoh regiji. Njena majka, Ayako, nekada je bila vrhunska Pokémon koordinatorica, koja je pobijedila na Grand festivalu. Sa željom da prati majčine stope, Dawn se otisne na put kroz Sinnoh regiju u namjeri da postane najbolja Pokémon koordinatorica. Njen početni Pokémon je Piplup. Na početku svog putovanja, Dawn je vidjela Legendarnog Pokemona Emurita (što je izjednačuje s Ashom, koji je na početku svog putovanja vidio Ho-oha). Isto tako, na početku putovanja, Dawn naiđe na ozlijeđenog Pikachua, koji joj je, dok se pokušavao odbraniti od Tima Raketa, slučajno spržio bicikl svojim Električnim napadom (što je zapravo parodija na činjenicu da je Pikachu spržio i Mistyjin i Mayin bicikl). Na kraju se ispostavilo da je Pikachu na kojeg je naišla zapravo Pikachu Asha Ketchuma. Dawn trenutačno putuje kroz Sinnoh regiju zajedno s Ashom i Brockom. Dawnina je protivnica Nozomi, još jedna mlada Pokemon koordinatorica.

Pokémoni[uredi | uredi izvor]

Piplup je Dawnin početni Pokemon. Pobjegavši iz laboratorija Prof. Rowana nakon svađe s Chimcharom, Dawn je pronašla Piplupa zapletenog u mreži divljeg Ariadosa te ga je oslobodila. Par se zbližio i Dawn je odabrala Piplupa za svog početnog Pokémona. Piplup je pomalo razmažen, ponaša se kao derište te je izgubio u svojoj prvoj Pokémon borbi, iako je veoma odlučan Pokemon koji je bio jako uzbuđen nakon prihvaćanja Dawnine ponude da se natječu u Pokemon Izložbama. Dawn i Piplup imaju posebnu, čvrstu vezu, iako se često znaju posvađati.
Dawn je Bunearyja uhvatila u devetoj epizodi Diamond i Pearl sezone. Tokom prve četiri epizode, Dawn je dvaput pokušala uhvatiti Bunearyja, ali oba puta neuspješno. U Pokemon animiranoj seriji, kao i u Pokemon manga stripovima, Dawnin je Buneary zaljubljen u Ashova Pikachua.
Dawn uhvati Pachirisua u epizodi "I Get Pachirisu?! Is that OK?", što ga čini prvim Električnim Pokemonom (izuzev Ashova Pikachua) kojeg uhvati jedan od glavnih likova Pokémon animirane serije.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Dawn je glavni lik u Pokémon Diamond i Pearl videoigrama te je kao takva igriv lik. Doduše, ako igrač odabere započeti igru kao muški lik, ona će biti jedna od njegovih protivnika.