Delirij (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Delirij
Delirium novel.jpg
Autor Lauren Oliver
Originalni naziv Delirium
Jezik engleski
Žanr distopija, ljubav
Vrsta djela roman
Vrijeme i mjesto nastanka 1. januar 2011.
Gledište prvo lice
Vrijeme radnje alternativna sadašnjost
Mjesto radnje Portland (Maine), SAD
Glavni lik Lena Haloway
Vrhunac Bijeg Lene i Alexa iz grada

Delirium (Delirij) je distopijski roman za omladinu koji je napisala američka spisateljica Lauren Oliver, objavljen 1. januara 2011. godine. Roman prati život mlade djevojke Lene Haloway, koja se zaljubljuje u jednog dečka, u svijetu u kojem se ljubav smatra bolešću. Delirij predstavlja prvi roman iz istoimene trilogije.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja se odvija u američkom gradu Portlandu (Maine) u alternativnoj sadašnjosti. Civilizacija je koncentrirana na mali broj gradova koji su izbjegli masivno bombardovanje proteklih decenija. Vlada je strogo zabranila putovanje između gradova. Svaki grad je električnom ogradom odvojen od Divljine, teritorije koja nije regulirana i za koju se pretpostavlja da je potpuno uništena u bombardovanju. Totalitarna vlada propagira mišljenje da je ljubav bolest i izvor svih ratova i nereda na Zemlji, dajući joj naziv amor deliria nervosa, obično spomenuta samo kao delirij. Naučnici su pronašli hiruršku metodu liječenja delirija sličnu lobotomiji, te je ona obavezna za sve građane starije od 18 godina. Lena se isprva raduje danu kada će postati punoljetna i kada će iz nje biti uklonjen delirij, godinama instruirana vladinom propagandom da je ljubav grozna bolest koja mora biti uništena iz ljudskog društva.

Međutim, sve se mijenja nekoliko mjeseci prije zakazane procedure. Lena se zaljubljuje u Invalida (punoljetna osoba koja nije prošla izlječenje i koja živi u Divljini) po imenu Alex. On je rođen u Divljini izvan grada, ali se pretvara da je izliječen kako bi mogao neopaženo živjeti u gradu i organizirati otpor. Nagovara Lenu da izbjegne proceduru koja će uništiti mogućnost da ikada više nekog voli. Nudi joj da napuste grad i žive u Divljini, pridruže se pokretu otpora koji se protive proceduri i vladi. Iako se Lena odupire mislima da napusti svoj dosadašnji život, ona ipak konačno odlučuje da ode sedam dana prije zakazane procedure.

Rekli su mi da će me lijek protiv ljubavi učiniti sretnom i zadovoljnom zauvijek. Oduvijek sam im vjerovala; do danas. Sada se sve izmijenilo. Sada, radije bih bila inficirana ljubavlju samo djelić sekunde nego živjela stotinu godina smirena lažima.

Lena

Alexa i Lenu otkrivaju državni kontrolori i agenti nekoliko noći prije njihovog planiranog bijega. Lenu zatvaraju u kućni pritvor, držeći je pod nadzorom stražara i vezanu, međutim Alex je uspijeva spasiti i pokušavaju pobjeći preko električne ograde. U bjesomučnoj noćnoj jurnjavi, Alex se žrtvuje za nju, biva pogođen i uhvaćen. Lena trči dalje, preskače ogradu i odlazi u Divljinu, odlučna da Alexova žrtva ne bude uzaludna.

Inspiracija[uredi | uredi izvor]

Lauren Oliver je izjavila da joj je inspiracija za Delirij došla jednog dana dok je vježbala. Nedavno je čitala esej Gabriela Garcia Márqueza u kojem je on napisao da se u svim knjigama radi ili o ljubavi ili o smrti. Pošto je njen prvi roman Before I Fall bio o smrti, željela je da napiše roman o ljubavi. U vježbaoni je vidjela novinski izvještaj o nekoj epidemiji te su se te dvije ideje stopile u jedan osnovni koncept na kojem je zasnovala cijelu trilogiju Delirija.

Adaptacija[uredi | uredi izvor]

Televizijska kuća Fox je naručila izradu scenarija na osnovu Delirija adaptiranog za televiziju.[1] Kako navodi The Hollywood Reporter, glavni lik Lenu Haloway će glumiti Emma Roberts[2] U februaru 2013. Gregg Sulkin je odabran za ulogu Juliana Finemana, lika iz drugog dijela trilogije, ali je izmijenjen tok priče iz romana, tako da će on glumiti dečka u kojeg se zaljubljuje Lenina prijateljica Hana Tate. Dana 25. februara 2013. objavljeno je da će Daren Kagasoff tumačiti ulogu Alexa Sheathesa, prvu i najveću Leninu ljubav. Producent će biti Karyn Usher a izvršni producenti Peter Chernin i Katherine Pope.[3] Jeanine Mason će glumiti Hanu Tate.[4]

U maju 2013. godine, Fox iznenada odustaje od snimanja Delirija.[5]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Delirij je bio bestseler New York Timesa među deset najprodavanijih knjiga za djecu i omladinu[6]. Dobio je većinom pozitivne kritike uključujući pozitivne ocjene Kirkusa[7] i School Library Journala[8]. NPR je naveo kako Oliver piše prekrasno sa dobro odvaganim stilom. Citati iz izmišljenih knjiga "Knjiga tišine" i "Priručnik za sigurnost, zdravlje i sreću, 12. izdanje" su izuzetno i vješto umetnuti.[9]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oliver, Lauren (23. januar 2013). "ANNOUNCING THE DELIRIUM TV SERIES!". Tumblr. Pristupljeno 2. mart 2013.
  2. ^ Goldberg, Lesley (7. februar 2013). "Emma Roberts to Star in Fox Drama 'Delirium'". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 7. februar 2013.
  3. ^ Webb Mitovitch, Matt (22. januar 2013). "Pilot News: Fox's Drama Orders Include Greg Kinnear's Rake, Modern Sleepy Hollow, Delirium". TVLine. Pristupljeno 2. mart 2013.
  4. ^ Ng, Philiana (1. mart 2013). "'So You Think You Can Dance' Winner to Co-Star in Fox's 'Delirium'". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 3. mart 2013.
  5. ^ Fox rejects 'Delirium' pilot starring Emma Roberts
  6. ^ Best Sellers: Children's Series Books: nedjelja, 13. mart 2013
  7. ^ www.kirkusreviews.com
  8. ^ www.schoollibraryjournal.com
  9. ^ www.npr.org

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]