Delta Dunava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Delta Dunava – snimka Landsata iz 2000.

Dunav se 70-ak km od ušća dijeli na dva kraka – Chiliju i kanal Tulcea, koji se nakon toga dijeli na rukavce Sf. Gheorghe, koji se u more ulijeva dvostrukim ušćem, i Sulinu, najpogodniju za plovidbu. Dunav, povezan kanalom s lukom u Constanți, važan je plovni put za Rumuniju i sve ostale zemlje kroz koje teče ta rijeka, kao i plovni put Rajna – Majna – Dunav.

Sama delta ima površinu 4.170 km2, od čega 3.465 km2 pripada Rumuniji, a ostalo Ukrajini. Slana jezera Razelm često se priključuju ovom području (s njima ima približno 4.400 km2). Otprilike 2.000 km2 delte ispod je nivoa mora, što uz malu gustoću naseljenosti doprinosi izgledu delte i njenoj očuvanosti.

Delta Dunava – kraljevstvo riječno-močvarne i morske flore i faune

Ova delta pravo je carstvo rijeka, rječica, bara, močvara, jezera, laguna, zaljeva, mrtvaja. Flora i fauna ovdje su bogate, a najuočljivija je biljka šaš. Ovo je područje zaštićeno i dom je mnogobrojnim vrstama ptica. Više od 40 vrsta riba živi u delti te se 50% ulova ribe obavlja na području delte. U krajoliku još prevladava trstika, kao i brojne vjetrenjače. Uzgoj trstike vrlo je važan; tokom 1970-ih proizvodnja je iznosila približno 330.000 tona godišnje. U delti živi tek petnaestak hiljada ljudi,[1] tako da većih gradova i nema.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Die Bevölkerung" (jezik: njemački). Uprava rezervata Delta Dunava. Arhivirano s originala, 9. 12. 2017. Pristupljeno 9. 1. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]