Delta Dunava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Delta Dunava – snimka Landsata iz 2000.

Dunav se na oko 70 km od svog ušća dijeli na dva kraka - Chiliu i Tulceu. Tulcea se nakon toga dijeli na rukavce Sf. Gheorge, koji se u Dunav ulijeva dvostrukim ušćem, i na Sulinu najpogodniju za plovidbu. To su glavne sastavnice delte Dunava – druge najveće rijeke u Evropi. Dunav povezan kanalom s lukom u Constanti važan je plovni put za Rumuniju i sve ostale zemlje kroz koje teče ta rijeka kao i plovni put Rajna – Majna – Dunav.

Sama delta ima površinu od 4.170 kvadratnih kilometara od čega 3.465 km otpada na Rumuniju, a ostalo Ukrajini. Slana jezera Razelm često se priključuju ovom području (s njima ima oko 4.400 kvadratnih km). Oko 2.000 kvadratnih kilometara delte je ispod razine mora, tako da uz malu gustoću naseljenosti ova činjenica pridodaje izgledu delte i njenoj očuvanosti.

Delta Dunava – kraljevstvo riječno-močvarne i morske flore i faune

Ova delta je pravo carstvo rijeka, riječica, bara, močvara, jezera, laguna, zaljeva mrtvaja i sl. Flora i fauna ovdje su bogate, a najuočljivija je biljka šaš. Ovo je područje zaštićeno i dom je mnogobrojnim vrstama ptica. Preko 40 raznih vrsta riba živi u delti te se 50 % ulova ribe obavlja na području delte. U krajoliku još prevladavaju šaš, trstika kao i brojne vjetrenjače. Uzgoj trstike je vrlo važan. U sedamdesetima proizvodnja je bila oko 330 000 tona godišnje. U delti živi tek oko dvadesetak hiljada ljudi, tako da većih gradova i nema.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]