Delta Nila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
NASA-in satelitski fotografski snimak delte Nila (označeno tamnijom bojom)
Delta Nila noću

Delta Nila (arapski: دلتا النيل) je delta formirana u sjevernom Egiptu, u regiji Donji Egipat, gdje se rijeka Nil širi i preko mnogo rukavaca ulijeva u Sredozemno more. Jedna je od najvećih svjetskih delti a prostire se od grada Aleksandrije na zapadu do Port Saida na istoku. Pokriva oko 240 kilometara mediteranske obale i predstavlja plodno poljoprivredno tlo. U pravcu sjever-jug, delta je dužine oko 160 kilometara i počinje nedaleko nizvodno od glavnog egipatskog grada Kaira.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Od sjevera prema jugu, delta se prostire u dužini od oko 160 km. Na sjeveru, na obali Sredozemnog mora, delta se proteže od istoka ka zapadu dužinom od oko 240 km. Područje delte se ponekad dijeli u sekcije, dok se Nil dijeli na dva glavna rukavca, na Damiettu i Rosettu, koji teku prema sjeveru i ulijevaju se u Mediteran u lučkim gradovima istog naziva. U prošlosti, u delti je postojalo nekoliko rukavaca Nila ali su nestali usljed zahvata na tlu kojima se nastoji spriječiti poplave. Jedan od takvih bivših rukavaca je Wadi Tumilat.

Delta Nila je u obliku trougla kada se gleda iz zraka. Rubni dijelovi delte su erodirali, a unutar pojedinih obalnih laguna povećan je stepen saliniteta kao posljedica blizine Sredozemnog mora. Budući da područje delte više ne dobija dovoljnu godišnju količinu nutritijenata i sedimenata, zbog uzvodno izgrađene hidroakumulacijske brane u Asuanu, plavna zemljišta su postala manje plodna pa se u poljoprivredi koriste velike količine đubriva. Humusne naslage u području delte mogu biti i do čak 70 metara debljine.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Oko polovine od egipatskih 80 miliona stanovnika živi u regiji delte Nila. Izvan velikih gradova, gustoća stanovništva iznosi prosječno 1000 stanovnika/km2 ili više. Aleksandrija je najveći grad u delti sa procijenjenim brojem stanovnika iznad 4 miliona. Drugi veliki gradovi su: Shubra El-Kheima, Port Said, El-Mahali El-Kubra, El Mansura, Tanta, i Zagazig.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stanovništvo - Egipatska agencija za statistiku Pristupljeno 23. septembra 2015.