Demet Akalın

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Demet Akalın
Demet Akalın.jpg
Osnovne informacije
Rođenje (1972-04-23) 23. april 1972. (starost: 47)
Gölcüku, Kocaeli
Porijeklo Turska
Žanrovi Pop, arabeske, dance
Zanimanje Pjevačica, tekstopisac, model
Karijera 1996–trenutno
Izdavači Elenor Plak, Şahin Özer Müzik, Seyhan Müzik, DMC
Veb-sajt demetakalin.com.tr

Demet Akalın (rođena 23. aprila 1972) jest turska pjevačica i bivši model. Rođena je u Gölcüku, provincija Kocaeli. Pjevanjem se počela baviti od 1996. godine u kojoj je objavila i svoj prvi album Sebebim. U svojoj dosadašnjom pjevačkoj karijeri objavila je preko 10 albuma, te preko 50 videospotova.[1][2]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Sebebim (1996)
  • Unuttum (2003)
  • Banane (2004)
  • Kusursuz 19 (2006)
  • Dans Et (2008)
  • Zirve (2010)
  • Giderli 16 (2012)
  • Rekor (2014)
  • Pırlanta (2015)
  • Rakipsiz (2016)

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Cemal Yurga (2002). 20. Yüzyılda Türkiye'de Popüler Müzikler. Pegem A Yayıncılık. ISBN 978-9-7568-0288-5. 

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biografija Demet Akalın". biyografi.info (jezik: turski). Pristupljeno 28. 3. 2017. 
  2. ^ "Demet Akalin". famousbirthdays.com (jezik: engleski). Pristupljeno 28. 3. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]