Demokratski narodni savez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava DNS-a

Demokratski narodni savez politička je stranka desnog centra u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 17. juna 2000. u Banjoj Luci. Nastala je iz dijela članstva nekadašnjeg Srpskog narodnog saveza Republike Srpske. Predsjednik Demokratskog narodnog saveza je Marko Pavić, aktuelni gradonačelnik Prijedora.

Prema statutu:

Demokratski narodni savez je nezavisna politička organizacija, otvorena za sve građane koji su spremni da se svojim radom, stvaranjem, odnosom prema zajednici i drugima bori za slobodu, prava, socijalnu pravdu, nezavisno pravosuđe, mir i demilitarizaciju Bosne i Hercegovine i za BiH na dejtonskim principima.

Od samog početka DNS je parlamentarna stranka u narodnoj skupštini Republike Srpske i državnom parlamentu Bosne i Hercegovine. Nakon općih izbora 2006. godine DNS participira u vlasti sa četiri poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednim poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]