Dentatnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Atom sa
monodentatnim ligandima

Dentatnost, dentnost, denticitet ili nazubljernost i zubnost, odnosi se na broj donorskih grupa u jednom ligandu koji se vežu za centralni atom u koordinacijskom kompleksu.refers to the numbe[1][2] U mnogim slučajevima samo jedan atom u ligandu veže se za metal, pa je nazubljenost jednaka jednom, a za ligand se kaže da je monodentat (ponekad se naziva i jednodentat). Ligandi s više od jednog vezanog atoma nazivaju se polidentatni ili multidentatni. Riječ "dentatnost" izvedena je od dentis, latinske riječi za zub. Smatra se da ligand grize metal u jednoj ili više spojnih tačaka. Dentatnost liganda opisana je grčkim slovom κ ('kapa').[3] Naprimjer, κ6-EDTA opisuje EDTA ligand koji se koordinira preko šest nesusjednih atoma.

Denticitet se razlikuje od haptičnost jer se haptičnost odnosi isključivo na ligande u kojima su koordinirajući atomi susjedni. U tim se slučajevima koristi oznaka η ('eta'). [4] Mostovni ligandi koriste oznaku μ ('mu').[5][6]

Klase[uredi | uredi izvor]

Polidentatni ligandi su helatni agensi i klasificirani prema denticitetu. Neki atomi ne mogu stvoriti maksimalni mogući broj veza koje ligand može stvoriti. U tom slučaju se koristi jedan ili više vezivnih mjesta liganda. Takva mjesta se mogu koristiti za stvaranje veze s drugom hemijskom vrstom.

  • Bidentatni (zvani i didentatni) ligandi vežu se za dva atoma, primjer je etilendiamin.
Struktura farmaceutskog oksaliplatina, koji sadrži dva različita bidentata.
Odnosi između "linearnih" bi-, tri- i tetradentatnih liganda (crveni) vezanih za oktaedarski metalni centar. Strukture označene sa * su hiralne zbog okosnice tetradentatnog liganda.

Konstante stabilnosti[uredi | uredi izvor]

Općenito, stabilnost metalnog kompleksa korelira sa zubnošću liganada, što se može pripisati helatnom efektu. Polidentni ligandi kao što su heksa- ili oktadentatni ligandi imaju tendenciju da jače vežu ione metala od liganda niže dentnosti, prvenstveno zbog entropskih faktora. Konstante stabilnosti su kvantitativna mjera za procjenu termodinamičke stabilnosti koordinacijskih kompleksa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gold-BookRef | file = D01594 | title = denticity}}
  2. ^ von Zelewsky, A. "Stereochemistry of Coordination Compounds" John Wiley: Chichester, 1995. ISBN 047195599X.
  3. ^ GoldBookRef |title=κ (kappa) in inorganic nomenclature |file=K03366 }}
  4. ^ Šablon:GoldBookRef
  5. ^ Šablon:GoldBookRef
  6. ^ Šablon:GoldBookRef