Depersonalizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Depersonalizacija je specifični poremećaj doživljavanja sopstvene ličnosti i okoline u kojem bolesnik ima osjećaj de se promjenio, da nije više isti kao ranije, da su promjene sve izraženije. Često se zagleda u ogledalo (fenomen ogledala) da bi utvrdio napredovanje promjena na svome licu, tijelu. Postaje sve uvjereniji da su promjene prisutne, da to svako vidi, ne vjeruje kada mu drugi kažu da ne primjećuju nikakve promjene.

Pored ovog osjećaja na fizičkom planu, bolesnik primjećuje (ili osjeća) da se sam kao ličnost nekako promjenio, sebi izgleda i samog sebe osjeća nekako drugačije, nesvakidašnje. Ove promjene su obično u negativnom smislu usmjerene, postepeno prisiljavajući bolesnika da se povlači iz svog socijalnog okruženja, stvarajući sebi svoj imaginarni svijet. Javlja se kod shizofrenih bolesnika, kao i kod konverzivnih i paničnih poremećaja.

Zajedno sa depersonalizacijom se uvijek javlja i derealizacija.