Deponija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Deponija na Havajima, primjer savremeno uređene deponije

Deponija (odlagalište smeća, smetljište) predstavlja mjesto za odlaganje otpadnih materijala, obično tako što se otpad skuplja na jednu lokaciju i zatrpava (što je najstariji način odlaganja otpada).

Na nekim deponijama može da se vrši selekcija i reciklaža otpada. Obično se u današnje vrijeme vrši kategorizacija (klasifikacija) otpada prema tipu otpada koji se na njima odlaže. Potom se izdvajaju one kategorije otpada koje se mogu reciklirati, a ostatak se zatrpava na deponiji.

Deponije mogu biti savremeno inženjerski osmišljene i pripremljene tako da se iskorišćavaju tečni produkti ili gas koji se javlja unutar samog odlagališta, putem raspadanja organskog otpada. Savremene deponije generalno moraju imati minimalno jedan pokrivni sloj, koji se sastoji od nabijene gline sa minimalnom potrebnom debljinom za maksimalnu hidrauličnu prepreku.

Na većim deponijama postoje mašine za sabijanje otpada koje se koriste da bi uštedjele prostor. Kada se deponija ili jedan njen dio ispuni otpadom uglavnom se zatrpava slojem zemlje (obično se ta operacija zatrpavanja novopridošlog otpada obavlja jednom dnevno).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]