Depresanti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Depresanti su grupa droga koja izaziva stanje duboke relaksacije, apatije, letargije i depresije inhibirajući odgovore na akcije centralnog nervnog sistema. Najpoznatiji su barbiturati i trankvilajzeri. Češći ulični naziv je „dauneri“ (engleski: Downeri).

Dauner (engleski: Downer) je termin u slengu koji se odnosi na legalne i ilegalne droge koje dovode do „spuštanja” ili „downa”, odnosno izazivaju stanje duboke relaksacije. Usprkos poželjnim efektima većina ovih supstanci dovodi do ovisnosti, a najčešće se zloupotrebljavaju barbiturati, trankvilajzeri i drugi depresori centralnog nervnog sistema. U slengu „dauner” može biti i osoba u stanju „dauna” (neprirodno ili prirodno opuštena) ili osoba koja donosi smirenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]