Desna (pritoka Dnjepra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Desna
Države Ukrajina, Rusija
Dužina1.130 km
IzvorSmolensko pobrđe, Rusija
NV izvora980 m
UšćeDnjepar kod Kijeva
SlivCrnomorski
Prosječni protok360 m3/s na ušću
Površina sliva88.900 km2

Desna (ukrajinski: Десна́) je rijeka u sjeveroistočnoj Ukrajini, koja jednim dijelom svog toka protiče i kroz Rusiju. Dužina njenog toka je 1130 km i peta je najduža ukrajinska rijeka. Rijeka je promjenljive širine koja se kreće od 60 do 250 metara. Prosječni protok ove rijeke na ušću u Dnjepar iznosi 360 m3/s. Rijeka se zamrzava od početka decembra do početka aprila i plovna je od Novgorod-Siverskog do ušća, dužinom od oko 535 km. Njen sliv zauzima površinu od 88.900 km2 i glavna je lijeva pritoka rijeke Dnjepar.

Tok[uredi | uredi izvor]

Rijeka Desna izvire u Smolenskom pobrđu, Smolenska oblast u Rusiji. Izvor rijeke se nalazi u Jelnjinskom okrugu, istočno-jugoistočno od grada Smolenska i nedaleko od Jeljnje u šumi kod sela Naleti. Desna zatim protiče južno kroz nisku i močvarnu dolinu prema gradu Brjansk, gdje se desna obala ove rijeke uzdiže.

Poslije uticanja rijeke Sejm u nju blizu rusko-ukrajinske granice, rijeka Desna se zatim širi, razdvajajući se na brojne manje riječne tokove. Njena desna obala opada u blizini grada Černigiva, te opet opada blizu jedne od njenih pritoka Oster, gdje Desna nastavlja svoj tok kroz nisku, močvarnu ravnicu dok konačno ne stigne do svog ušća u Dnjepar blizu Kijeva.

Lijeve pritoke rijeke Desne su: Velika Prismara, Nerusa, Znobovka, Smoljanka, Doč, Ostjom, Sejm, Navlja, Bolva, Vetma, Ivotka, Šostka, Sviga, Veresoč, Snežet, Oster, Prismara, Revna, Vzdviža, Osota, Esmanj.

Desne pritoke su: Boldačevka, Striženj, Sešča, Belous, Sudost, Gabja, Snov, Ubеd, Меnа, Zamglaj.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]