Idi na sadržaj

Detektiv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Detektiv je osoba koja prikuplja dokaze i istražuje kriminalne radnje i zločine. Svoju dužnost može obavljati kao član policije ili u privatnom aranžmanu, kao privatni detektiv. Privatni detektiv mora imati dozvolu za rad kako bi obavljao svoj posao.

U mnogim evropskim policijskim sistemima, većina detektiva su fakultetski obrazovane osobe koje se uključuju u detektivski rad u okviru policije odmah nakon završenog fakulteta, bez potrebe da provedu određeno vrijeme u službi kao uniformirani policajci, za razliku od policijskog sistema SAD, gde je period službe u uniformi neophodan uslov da bi neko postao detektiv. S jedne strane, tvrdi se da detektivski posao ima malo sličnosti sa poslom koji obavlja uniformisani policajac, i da je zato za obavljanje ovog posla potrebna poptpuno drugačija obuka, kvalifikacije, kvaliteti i sposobnosti. Drugi, pak, tvrde da je neophodno da detektiv posjeduje poznavanje policijske procedure koju stiče upravo služeći u uniformi, i da ako je ne poznaje, to može otežavati saradnju sa uniformisanim policajcima.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Profesija detektiva u najvećim policijskim agencijama je organizovana u nekoliko odjela, pri čemu su svaki od njih specijalizovani u istragama po tipovima zločina ili po tipu operacije, npr: ubistva, pljačke, otimačina, krađa vozila, organizovani kriminal, nestale osobe, narkotici, prevare, i mnogi drugi.

Detektivi u književnosti[uredi | uredi izvor]

Profesija detektiva je čest motiv u književnosti. Vrlo često je detektiv glavni junak pisanog djela. Među najpoznatijim detektivima koji su bili junaci pisanih djela su: