Dezinflacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dezinflacija je opadanje stope po kojoj raste opći nivo cijena u jednoj ekonomiji, odnosno to je usporavanje same inflacije.

Na primjer ako je stopa inflacije u aprilu iznosila 3,4%, a u maju 2,9%, tada možemo govoriti o dezinflaciji u maju u odnosu na prethodni mjesec. Dakle inflacija i dalje raste po određenoj stopi ali ta je stopa manja nego što je bila u prethodnom vremenskom periodu (u ovom slučaju manja je za 0,5% što nam predstavlja stopu dezinflacije). Mora se obratiti pažnja na to da dezinflaciju kao pojam ne pomiješamo sa deflacijom, koja predstavlja pad općeg nivoa cijena u određenom vremnskom periodu.

Dezinflacija se smatra pozitivnom pojavom u ekonomiji. Kada imamo pojavu stalne dezinflacije u periodu od nekoliko godina dolazi do jačanja same ekonomije. Međutim nije dobro da stalna dezinflacija pređe u deflaciju, s obzirom da navedena predstavlja negativnu pojavu i usporava ekonomski rast i povećava stopu nezaposlenosti.