Dialer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Dialer (Američki engleski) ili dialler (Britanski Engleski), je elektronski uređaj koji je spojen na telefonsku liniju da prati pozivane brojeve, i mijenja ih neprimjetno, osiguravajući da taj prelaz bude jednostavan u slučajevima kada se pozivaju dugački ozivni kodovi.

Zlonamjerni program[uredi | uredi izvor]

Dialer je zlonamjerni softver koji često dolaze jednakim putevima kao i trojanski konji, čiji je cilj prekidanje postojeće veze sa Internetom u trenutku pozivanja, i uz pomoć modema biranje broja u nekoj dalekoj zemlji kako bi ostvarili dobit autoru kroz astronomske cijele poziva. Ako se na ispisu vašeg telefonskog računa pojave čudni međunarodni brojevi, vrlo vjerovatno imate dialer na računaru. Uklanjanjem dialera obično se bave alati za uklanjanje neželjenih aplikacija. Dialeri često dodaju nove, neočekivane unose u postavkama Internet veze. Preuzimanje ovih malicioznih programa je najćešže moguće posjećivanjem lažnih stranica ili stranica sa pornografskim sadržajem.