Dijala Hasanbegović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
User-trash-full-3.svg Ovaj članak predložen je za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje jest: Nije za wikipediju!
Korisnici Wikipedije u periodu određenom dogovorom zajednice mogu iznijeti mišljenja o tome. Ako se ne slažete s brisanjem ovog članka, svoj stav pojasnite na stranici za razgovor. Nakon izjašnjavanja članova zajednice te ako razlog za brisanje nije razriješen, članak će biti obrisan u roku sedam dana od dana postavljanja ovog šablona. Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranici za razgovor.

Administratori: Ne zaboravite provjeriti vode li drugi članci ovamo i historiju stranice.

Dijala Hasanbegović (Sarajevo, 22. oktobar 1981. - ) je bosanskohercegovačka pjesnikinja, kritičarka i novinarka. Završila je studij Komparativne književnosti i bosanskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Njeni eseji, poezija i kritički radovi izlazili su u raznim književnim žurnalima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Švedskoj, Norveškoj, Poljskoj i SAD-u[1]. Njena poezija je u modernoj kritici označena sintagmom "nova osjećajnost", a često se bavi pitanjima prošlosti, traume i odnosa unutar porodice.[2]

Vrlo zapažene kritike i eseje objavila je na bh. internet-portalima Diskriminacija.ba i Kritika.ba.

Članica je Sarajevo Writers' Workshopa, kolektiva nezavisnih pjesnikinja i spisateljica.

U aprilu 2017. godine objavila je svoju prvu zbirku poezije pod naslovom "Neće biti djece za rat" u izdanju kuće Vrijeme Zenica.

Živi i i radi u Sarajevu.

Bibliografija:[uredi | uredi izvor]

Neće biti djece za rat, IK Vrijeme Zenica, 2017.

  1. ^ http://www.sarajevoww.com/writers/
  2. ^ ""Neće biti djece za rat": Promocija knjige Dijale Hasanbegović u Zvonu". Klix.ba (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2018-03-13.