Idi na sadržaj

Dijareja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elektronska mikrografija rotavirusa, uzročnika 40% hospitaliziranih osoba

Dijareja ili proljev ili proliv ispoljava se kao učestalo pražnjenje sadržaja crijeva. Vrlo često je samo simptom neke ozbiljnije bolesti ili bolesnog stanja (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, crijevna zarazne bolest), a obično je samo privremeni problem, koji nastaje zbog raznih infekcija i trovanja hranom i>/ili pićem. Proljevi mogu biti akutni i hronični) u ovisnosti o trajanju i ispoljavanju.

Osmotski proljev[uredi | uredi izvor]

Najčešći je osmotski proljev, koji se javlja kada neke tvari koje se slabo ili nimalo apsorbiraju u većoj mjeri nađu u crijevima. Putem osmoze, one privlače veće količine vode, što izaziva proljev. Takve tvari jesu:

Netolerancija probavnog sistema za mlijeko proizlazi iz manjka enzima laktaze, koji laktozu iz mlijeka prevodi u glukozu (koja se apsorbira). Neapsorbirana laktoza dolazi u debelo crijevo gdje je laktobakterije razgrađuju u mliječnu kiselinu, koja izaziva proljev.

Sekrecijski proljev[uredi | uredi izvor]

Proljev zbog preobilnog lučenja javlja se kada tanko i debelo crijevo otpuštaju soli i vodu u feces. Takvo stanje je karakteristično za crijevne zaraze. Naprimjer, otrov [kolera|[kolere]] izaziva izrazito jak proljev koji može vrlo brzo dovesti do smrti, usljed dehidracije .

Malapsorpcija[uredi | uredi izvor]

Sindromi poremećaja apsorpcije (malapsorpcija) su stanja u kojima pogođena osoba ne može normalno probaviti hranu, nakon dolazi do proljeva osmotske prirode. Naprimjer, [[celijakijagg je jedna od takvih malapsorpcija, a nastaje zbog probave glunesposobnosti probave glutena iz pšenice.

Upalni proljev[uredi | uredi izvor]

Sluzavi proljev nastaje kada je sluznica debelog crijeva upaljena, sa ulkusima i krvarenjima, pa otpušta sluz, krv, i druge tekućine u debelo crijevo. Taj oblik dijareje uzrokuju bolesti kao što su ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, pseudomembranozni kolitis i sl.

Motalitetni proljev[uredi | uredi izvor]

Oštećeno potiskivanje debelog crijeva također može izazvati proljev. Tada se adržaj crijeva ne zadržava u dovoljnoj mjeri u debelom crijevu pa se voda ne stigne apsorbirati u dovoljnoj mjeri.

Poremećaj "mikrobiote"[uredi | uredi izvor]

U normalnim okolnostima, debelo crijevo sadrži prirodne nepatogene bakterije, koje razgrađuju ostatke hrane i ne dopuštaju razmnožavanje patogenih. Međutim, kod određenih okolnosti (uzimanjem antibiotika, naprimjer) dolazi do poremećaja tog odnosa, što dovodi do proljeva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]