Dikson (ostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Lokacija ostrva Dikson na sjevernoj hemisferi

Dikson je ime ostrva sjeveroistočnom dijelu Jenisejskog zaliva u Karskom moru, nedaleko od ušća rijeke Jenisej. Upravno pripada Tajmirskom autonomnom okrugu na sibirskom dalekom sjeveru.

Otkriven je vjerovatno početkom 17. vijeka od tada je bio poznat pod imenom Dolgi ("dugo") ostrvo, odnosno Kuzkin, prema njegovu pomor'skom istraživaču. Godine 1878. švedski istraživač Adolf Erik Nordenskiöld ga je preimenovao prema imenu bogatog trgovca Oskara Dicksona, jednog od pokrovitelja ekspedicije. Inače, Dikson je prvobitno bio naziv koji je Nordenskiöld 1875. godine dao u kopno duboko urezanoj istočnoj obali. Dikson je tako od 1884. godine službeno ime ostrva.

Dikson je 7. aprila 1915. postao mjesto prve ruske radijske postaje na Arktiku, a od 1916. godine na ostrvu radi i hidrometeorološka stanica, što je 1930-ih omogućilo osnivanje radiometeorološkog središta i geofizičkog observatorija, prvih na Sjevernom morskom putu.

Luka na kopnenoj strani je sagrađena 1935., a 1957. godine dva naselja su spojena u jedno.

Površina ostrva Diksona je 25 km2. Visine je do 50 m, a morfološki ga velikim dijelom čini dijabaz.