Dimitrovgrad (Bugarska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dimitrovgrad (bugarski: Димитровград) je ime grada i općine u oblasti Haskovo, u južnoj Bugarskoj. Dimitrovgrad se nalazi sjeverozapadno od Svilengrada i Grčko-Turske granice, istočno od Plovdiva i glavnog grada Sofije, a zapadno od Burgasa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad je osnovan 1947 godine i to dekretom tadašnje komunističke vlade bugarske. Grad su gradile omladinske dobrovoljačke brigade, koje su organizirane za taj cilj. 2. septembar 1947 službeno je najavljeno osnivanje grada, ali se njegova izgradnja produžila na nekoliko slijedećih godina. Grad Dimitrovgrad nastao je spajanjem triju već postojećih sela; Rakovskog, Marijina i Černokonjova. Na izgradnji grada od 1948 do 1950 radilo je 50 000 omladinaca.

Pravi razlog za izgradnju novog grada bio je osnivanje novog modernog industrijskog središta, ali postojao je naravno i jaki ideološki razlog, da se smrt povijesnog lidera bugarske komunističke stranke Georgi Dimitrova, dobro iskoristi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

U Dimitrovgradu su podignuti pogoni hemijske industrije, hrane, građevinskog materijala i tekstila. Pored toga u gradu radi nekoliko termoelektrana.

Bratimljeni gradovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]