Bernadotte (dinastija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dinastija Bernadotte)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bernadotte
Arms of Bernadotte.svg
Države Švedska, Norveška
Osnivač Jean-Baptiste Bernadotte
(Karlo XIV Ivan)
Trenutni poglavar Karlo XVI Gustav
Osnovana 1818.

Dinastija Bernadotte je trenutna švedska dinastija. Od 1818. do 1905. pripadnici dinastije Bernadotte su bili i kraljevi Norveške.

Dinastija je nastala kada je na prijestolja Švedske i Norveške sjeo Jean-Baptiste Bernadotte (vladao u Švedskoj kao Karlo XIV Ivan, a u Norveškoj kao Karlo III Ivan). On je bio izabran za nasljednika švedskog prijestolja pošto je tadašnji kralj, Karlo XIII, bio posljednji član švedske kraljevske porodice, i nije imao djece.

Godine 1905. Norveška je napustila uniju sa Švedskom. Norveško prijestolje je bilo ponuđeno jednom od mlađih sinova švedskog i tada već bivšeg norveškog kralja Oskara II, ali Oskar je odbio ponudu. Umjesto njega, za kralja je izabran Karlo od Danske, unuk švedsko-norveškog kralja Karla XV i potomak dinastije Bernadotte, koji je vladao kao Haakon VII.

Današnji poglavar dinastije je švedski kralj Karlo XVI Gustav.