Holstein-Gottorp-Romanov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Holstein-Gottorp-Romanov
DržaveRusija, Poljska, Finska
Roditeljska dinastijaHolstein-Gottorp
OsnivačPetar III, car Rusije
Posljednji vladarNikolaj II, car Rusije
Trenutni poglavarMarija Vladimirovna Romanovna
ili Nikolaj Romanovič Romanov
Osnovana1762.

Dinastija Holstein-Gottorp-Romanov (zvanično Romanov) je bila ruska carska dinastija od 1762. godine do svog pada 1917. godine.

Dinastija vodi porijeklo od dinastije Holstein-Gottorp i dinastije Romanov. Kada je umrla Elizabeta, carica Rusije i posljednji Romanov, rusku krunu je naslijedio sin njene sestre Ane, Petar III, koji je uzeo prezime Romanov i isticao svoje porijeklo od Romanovih.

Petra III je zbacila i naslijedila njegova supruga, Katarina II Velika, čime je prekinuta vladavina dinastije Holstein-Gottorp-Romanov. Po njenoj smrti kruna se vratila u dinastiju Holstein-Gottorp-Romanov u liku Petrovog sina Pavla. Pavle je odredio da će se ruska kruna nasljeđivati po načelu primogeniture, po čisto muškoj liniji dokle god ona postoji i od strane muškaraca rođenih iz jednakih brakova, a da će nakon njenog izumiranja prijeći seniornoj ženskoj predstavnici dinastije.

Dinastija je zbačena s ruskog prijestolja 1917. kada je Nikolaj II, car Rusije, pod prisilom abdicirao u svoje ime i ime svoga sina. Obojica su kasnije ubijeni, a ubijen je i Nikolajev brat Mihajlo.

Danas pravo na rusku krunu i poglavarstvo nad dinastijom Holstein-Gottorp-Romanov polažu Marija Vladimirovna Romanovna i Nikolaj Romanovič Romanov. Romanovna tvrdi da je jedini živi patrilinearni potomak cara Pavla čiji su svi preci u muškoj liniji rođeni iz jednakih brakova, te da Romanov nema prava na rusko prijestolje jer je rođen iz morganatskog braka. Romanov tvrdi da Romanovna nema prava na rusko prijestolje jer je ženskog spola.