Dioničko društvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dioničko društvo je preduzeće koje sredstva potrebna za osnivanje i poslovanje pribavlja izdavanjem dionica.[1] Dionice su papiri od vrijednosti i mogu glasiti na određeno ime ili na donosioca. Osnovna glavnica Dioničkog društva izražava se u novcu i prema zakonskim propisima ne može biti manja od 50.000 KM. Osnovna glavnica, tj.kapital dioničkog društva podjeljen je na jednake dijelove - dionice koje dioničari kupuju. Prodajom dionica obezbjeđuje se imovina društva. Jedan dioničar može imati veći broj dionica. Pored toga, imovina u dioničarskom društvu može biti u obliku stvari i prava, što znači da dioničari pored novčanih uloga mogu u društvo uložiti određene stvari i prava npr. sredstva za rad, sirovine, pravo na tehnologiju i sl. Sve što omogućuje mobiliziranje što većeg kapitala. Svakako u toku poslovanja dioničarski kapital se uvećava. Osnov za povećanje iznosa kapitala je izdavanje novih dionica koje kupuju dioničari, kao i raspodjela ostvarene dobiti. Dioničarsko društvo nastaje na bazi ugovora. Ovaj ugovor zaključuje se na pismenoj formi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ www.sitesplat.com, SiteSplat. "Dioničko društvo (d.d.) - BiH Pravo". www.bih-pravo.org (jezik: en-gb). Pristupljeno 2017-04-05.