Diskretna matematika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Diskretna matematika je grana matematike koja se bavi prebrojivim matematičkim strukturama, koje su fundamentalno diskretne, u smislu da ne podržavaju ili zahtijevaju notaciju neprekidnosti, za razliku od drugih grana matematike kao što je na primjer matematička analiza. Većina, ako ne i svi, objekata proučavanih u diskretnoj matematici su prebrojivi skupovi, kao što su cijeli brojevi, konačni grafovi i formalni jezici.

Diskretna matematika je dosta mlada grana matematike, koja je postala popularna u nedavnim desetljećima zbog svoje primjene u računarstvu. Koncepti i notacije iz diskretne matematike su korisne za proučavanje ili opis objekata ili problema u računalnim algoritmima i programskim jezicima. Neke od tema koje obuhvata polje diskretne matematike su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Primjena[uredi | uredi izvor]