Dizdareva džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dizdareva džamija, ili Ženska džamija, nalazi se u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Jedno od objašenjenja za ovo ime jeste da su džamiju kao manju mahalsku džamiju uglavnom koristile žene. Drugo objašnjenje veže se za porodicu Sulejman-bega Kulenovića koje kaže da je on dao sagraditi ovu džamiju u spomen svojim kćerkama koje su preminule. Imao je sedam kćeri koje su preminule dok je on obavljao hadž u Mekki.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Dizdareva ili Ženska džamija nalazi se u gornjem dijelu grada u Gornjoj Mahali, neposredno pored jajačke citadele.

Historija[uredi | uredi izvor]

Džamiju je izgradio Sulejman-beg Kulenović 1812/1813. godine. koji je u to vrijeme bio dizdar Jajačke tvrđave i njenog podgrađa. Podatak o godini izgradnje nalazio se na tarihu iznad portala koji se zadržao do 1992. godine. Tarih je imao dimenzije 40x96 cm, a natpis je bio isklesan u prozi na arapskome jeziku. U ovome natpisu godina nije ispisana brojkama, nego u slovima u ebdžehu.

Obnovljena je u toku 2002. godine uz pomoć švedske fondacije CHWB. Prije restauracije bila je u vrlo lošem stanju, zbog dugotrajne izloženosti djelovanju kiše, snijega, mraza i devastacija nastalih u toku rata 1992-1995.

Opis[uredi | uredi izvor]

Spada u tip centralnih jednospratnih džamija bez sofa i bez munare, sa zidanom kupolom koja je skrivena šatorastim četverostrešnim krovom, što nije čest slučaj u Bosni i Hercegovini. Cijeli unutrašnji prostor zasveden je kamenom kuplom na trompama. Za konstrukciju kupole i trompi korištena je sedra.

Unutar urađen je mihrab od sedre sa tri niza stalaktita, dimenzija 75x210 cm, a dubine 50 cm. Enterijer džamije je oslikan tradicionalnim cvjetnim motivima – vijenci i listići.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dizdareva džamija". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]