Idi na sadržaj

Dizel gorivo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dizel)

Dizel gorivo je jedan od glavnih produkata prerade nafte. Ono se destiluje između 170 i 360 °C, a služi za pogon dizel motora. Postoje: vrlo lahko dizel gorivo (za brzohodne mašine i niske temperature okoline), lahko dizel gorivo (za brzohodne mašine kad temperature nisu niske), i srednje i teško dizel gorivo (za stabilne dizel motore i dizel motore na brodovima).

Kvalitet goriva određuje cetanski broj (kvalitet zapaljenja). On ne smije biti prevelik jer uzrokuje nepotpuno sagorijevanje i pojavu dima u gasovima sagorijevanja. Njegov minimum je između 25 i 45 u zavisnosti od vrste dizel goriva.

Za pripremu dizelskog goriva koristi se frakcija petroleja i lakog plinskog ulja, tj. frakcije koje destiliraju od 170 °C do 360 °C. Za pripremu dizelskog goriva ne može se koristiti plinsko ulje dobiveno kreking preocesima ako nije obrađeno vodikom.

Kod dizelskog goriva važno svojstvo jest temperatura filtrabilnosti. Ona može biti u ljetnim mjesecima viša, a u zimskim niža (-5 °C do -9 °C ). Osim temperture filtrabilnosti važan je i maseni udio ukupnog sumpora koji ne smije biti veći od 1,0% zbog korozivnog djelovanja. Važna veličina je cetanski broj ili dizel-indeks. To je mjera sposobnosti paljenja dizelskog goriva. Što je cetanski broj veći, to je bolja sposobnost paljenja dizelskog goriva. Cetanski broj je odnos između volumena brzogorućeg cetana (n-heksadekan) i volumena slabogorućeg B-metilnaftalena. Najveći cetanski broj imaju parafini, zatim nafteni, a najmanji aromati. Cetanski broj dizelskog goriva iznosi 40 do 45.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Dizel gorivo koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.