Dječak guli voćku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dječak guli voćku
CARAVAGGIO, A boy peeling fruit (1593).jpg
Autor Caravaggio
Godina 1592. ili 1593.
Tip Ulje na platnu
Dimenzije 75,5 cm × 64,4 cm
Lokacija Kolekcija Longhi (Firenca)

Dječak guli voćku jest slika italijanskog baroknog slikara Michelangela Merisija da Caravaggia iz 1592. ili 1593.

Ovo je najranije poznato Caravaggiovo djelo, nastalo nedugo nakon njegovog dolaska u Rim iz rodnog Milana sredinom 1592. Njegovo kretanje u tom periodu nije precizno utvrđeno. Prema navodima njegovog savremenika Giulija Mancinija, nakratko je ostao kod monsinjora Pandulfa Puccija u palači Colonna, ali mu se nije sviđao Puccijev odnos prema njemu, pa je otišao nakon nekoliko mjeseci. (Pucci je one koji su stanovali kod njega hranio isključivo zeljem i Caravaggio ga je kasnije spominjao kao "monsinjora Salatu".) Kopirao je religijske slike za Puccija (nijedna nije sačuvana), a izgleda da je naslikao i nekoliko svojih za ličnu prodaju, od kojih je Dječak guli voćku jedini poznati primjerak. Slika je možda nastala i nešto kasnije, dok je radio za Giuseppea Cesarija, "kavaljera iz Arpina". Budući da je za Caravaggia rečeno da je za Cesarija slikao samo "cvijeće i voće", ovo bi ponovo mogla biti slika namijenjena za prodaju izrađena van radionice, ali je bila među djelima koja je 1607. od Cesarija izuzeo kardinal Scipione Borghese, s još dvije rane Caravaggiove slike, Bolesni mladi Bakho i Dječak s košarom voća. Nije poznato kako su ta djela došla u Cesarijevu kolekciju u to vrijeme.

Voće koje dječak guli donekle je tajanstveno. Izvori ukazuju da bi to mogla biti kruška, što je vjerovatno tačno, ali je dovedeno u pitanje; moglo bi biti i nektarina ili šljiva, kojih je nekoliko na stolu, ali one se obično ne gule; neki su sugerirali da je riječ o bergamotu, kruškolikom citrusnom voću koje se uzgaja u Italiji, ali su drugi dali primjedbu da je bergamot kiseo i praktično nejestiv.

Viđena kao jednostavna žanr-scena, slika se razlikuje od većine drugih po tome što dječak nije "rustificiran", tj. prikazan je kao čist i dobro odjeven umjesto kao "slatki" odrpanac. Vrlo je moguće da slika ima i alegorijsko značenje, imajući u vidu kompleksnu simboliku voća u renesansi. Proučavalac Caravaggia John T. Spike nedavno je sugerirao da dječak demonstrira otpor iskušenju ignorirajući slađe voće (voće grijeha) i birajući bergamot, ali nijedno specifično tumačenje nije šire prihvaćeno.

Za model se smatra da sliči anđelu na Caravaggiovom Svetom Franji u ekstazi i dječaku odjevenom kao Kupid koji je krajnje lijevo na njegovim Muzičarima (obje slike nastale su između 1595. i 1597).

Poznato je još nekoliko verzija ove slike, a moguće je da ih je sve naslikao Caravaggio. Sugerirano je da su u ranoj fazi karijere, dok je još radio za Cesarija, Caravaggiove slike bile stavljene u izlog radionice i, ako bi privukle pažnju kupaca prolaznika, Caravaggio bi zadovoljio potražnju dodatnim verzijama. Godine 1996. Spike je identificirao kao vjerovatni original sliku prodanu na aukciji u Londonu te godine iako su drugi iznijeli mišljenje da bi prototip mogli biti ili verzija Ishizuka ili ona iz britanske Kraljevske kolekcije. Potonja verzija izložena je u galeriji Cumberland u palači Hampton Court od 2004. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]