Djeca sa CNN-a

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Djeca sa CNN-a
Djeca sa CNN-a.jpg
Plakat predstave u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo
Autor Amir Bukvić
Žanr drama
Datum izdanja 2005.
Glavni lik Dora i Dino

Djeca sa CNN-a je drama bosanskohercegovačkog pisca Amira Bukvića iz 2005. godine. Glavni likovi drame su Dora i Dino, djevojčica i dječak koji su preživjeli strahote rata u BiH i Hrvatskoj. Za vrijeme razaranja Vukovara i Srebrenice, slike uplakane Dore iz vukovarske kolone pred pad Vukovara i uplašenog Dine u grupi djece kojoj vojnici dijele bombone prije pada Srebrenice, su se vrtjele na vijestima CNN-a. Igrom slučaja Dora i Dino, dvoje sada mladih ljudi susreću se u Zagrebu deset godina nakon stravičnih događaja iz djetinjstva. Iako potiču iz različitih kultura, vremenom se zbližavaju i postaju prijatelji. Ali sjećanja i djetinjstvo ne prestaju ih pratiti ni pod zagrebačkim nebom.

Pozorišnu predstavu "Djeca sa CNN-a" izvodi ansambl Pozorišta mladih Sarajevo u režiji Aide Bukvić. Glavne uloge igraju Amra Kapidžić i Semir Krivić.

Dramaturg: Almir Imširević
Idejno rješenje scenografije: Dinka Jeričević
Realizacija scenografije: Irena Žic
Kostimograf: Irena Žic
Video-art: Ćazim Dervišević
Muzika: Hamdija Salihbegović & Edo Maajka
Inspicijent: Sabiha Kuršumlić

Uloge[uredi | uredi izvor]