Doboš torta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dobos torta u poslastičarnici Napfényes Cukrászat u Budimpešti.

Doboš torta (mađarski: dobostorta) mađarski je mehki slojeviti kolač preliven čokoladnim prelivom, maslacem i karamelom.[1] Ovaj slojeviti kolač dobio je ime po svom izumitelju, mađarskom kuharu Józsefu C. Dobosu, vlasniku prodavnice delikatesa u Budimpešti.[2] Krajem 1800-ih, odlučio je napraviti tortu koja će trajati duže od ostalih kolača u doba kada su mogućnosti držanja kolača u hladnim uvjetima bile dosta ograničene. Okrugle strane torte obložene su mljevenim lješnjacima, kestenima, orasima ili bademima, a stvrdnuti karamelizirani sloj na vrhu sprječava isušivanje, što omogućava duži rok trajanja torte.[3]

Doboš torta je prvi put predstavljena na Nacionalnoj općoj izložbi u Budimpešti 1885. godine. Među prvima koji su je probali bili su car Franjo Josip i njegova supruga Elizabeta. Ubrzo je ova poslastica postala popularna širom Evrope, dijelom zbog svoje postojanosti tokom transporta, a dijelom i zbog svog jedinstvenog izgleda. Sa svojom ravnom, karameliziranom površinom izgledala je vrlo jednostavno, ali istovremeno i elegantno, što je bilo u suprotnosti sa izgledom tadašnjih kolača i torti.[1] U vrijeme kada je prvi put napravljena, nije bilo široko poznato da se za njeno pravljenje koristio čokoladni krem od maslaca, jer su tada za punjenje i glazure kuhari tog doba koristili šlag ili kuhanu poslastičarsku kremu. József Dobos je "otkrio" krem od maslaca tokom svog putovanja po Francuskoj,[4] ali je smjesa za kolač isključivo njegov izum.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Goldstein, Darra (2015). The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Oxford University Press. str. 223–224.
  2. ^ Timothy G. Roufs, Kathleen Smyth Roufs (2014). Sweet. Praeger. str. 162. ISBN 9781610692205. Pristupljeno 18. 12. 2018.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  3. ^ "Hungarian Dobosh Torte (Seven-Layer Sponge Cake) Recipe". Easteuropeanfood.about.com. Arhivirano s originala, 23. 3. 2021. Pristupljeno 19. 1. 2016.
  4. ^ "Hungary: Dobos torte / Dobostorta". European Cuisines. 21. 1. 2016. Pristupljeno 18. 12. 2018.