Dobrinja (Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dobrinja.JPG

Dobrinja je sarajevsko naselje. Dobrinja se nalazi na području općine Novi Grad i prema procjenama u njoj živi oko 40.000 ljudi. Dobrinja je sastavljena od četiri mjesne zajednice: MZ Dobrinja A, MZ Dobrinja B, MZ Dobrinja C i MZ Dobrinja D. Naselje siječe rijeka kratkog toka, Dobrinja, po kojoj je naselje i dobilo ime.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva faza izgradnje naselja završena je još 1983. godine, kada je izgrađena Dobrinja 1 i 2, čije su zgrade pružile dom novim stranovnicima grada, a nakratko i učesnicima 14. Zimskih olimpijskih igara. Dva oveća kvarta, jedna škola i trolejbuska veza sa gradom bila bi osnovna struktura tadašnjeg izgleda naselja. Uskoro se toj slici pridružuje još jedna škola, a onda i Dobrinja 3. Nova škola i nova dva kvarta, Dobrinja 4 i 5 izgrađeni su i useljeni neposredno pred početak rata. Upravo ta dva kvarta pretrpjela su najveću destrukciju u ratu. Sve tri škole su uništene. Mali dijelovi Dobrinje 1 i 4 danas pripadaju Republici Srpskoj.

Na području Dobrinje se nalaze 3 osnovne škole: Osnovna škola "Skender Kulenović", "Ćamil Sijarić" i "Osman Nuri Hadžić" i dvije srednje škola: Gimnnazija Dobrinja i Peta gimnazija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]