Doktrina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Doktrina (od latinske riječi: doctrina, što znači učenost, znanje, nauk, podučavanje) je kodifikacija vjerovanja ili zbir učenja i uputstava, naučenih principa ili stavova, kao suština učenja u određenoj grani znanja ili u sistemu vjerovanja. Grčki etimološki analog je katekizam.[1] Doktrina je naučavanje o nečemu, izloženo kao sistem i objektivizacija misli, pri tome, ne vodeći računa o stvarnosti ili ne osvrčući se na nju. Pojam doktrina se koristi u filozofiji, nauci, religiji, ideologiji kao i ljudskoj praksi, npr. politici.

Riječ doktrina posebno često podrazumijeva zbirku religijskih principa, koje je proglasila crkva ili neka druga religijska ustanova. Doktrina se također može odnositi na načelo zakona, u tradiciji opšteg prava, uspostavljenog historijom prošlih odluka, poput doktrine samoodbrane, te načela poštene upotrebe, ili usko primjenjive doktrine prve prodaje. Neke organizacije jednostavno objašnjavaju doktrinu kao "ono što se podučava“, ili osnovu za institucionalno podučavanje svom osoblju o njihovom unutrašnjem načinu rada.

Kao primjeri upotrebe ovog pojma mogu se uzeti: pravna doktrina, vojna doktrina, ekonomska doktrina, naučna doktrina, religijska doktrina, ideološka doktrina, politička doktrina, geopolitička doktrina.

Pojmu doktrina bliski su pojmovi dogma i koncept, a često se u praksi pojavljuju zajedno kao kombinacija što otežava njihovo analitičko raščlanjivanje.

Reference[uredi | uredi izvor]