Hrvatsko domobranstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Domobrani)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spomenik domobranima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Hrvatsko domobranstvo, ili skraćeno Domobrani, su najstarija vojna formacija u historiji Hrvata.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hrvatsko domobranstvo u Austro-Ugarskoj[uredi | uredi izvor]

Nakon hrvatsko-mađarskog dogovora 1868., Hrvatski Sabor je 5. decembra donio odluku o formiranju posebne hrvatske vojske u sastavu oružanih snaga Austro-Ugarske Monarhije. Službeni naziv je bio Carsko Hrvatsko domobranstvo. Vojnici su nosili sive uniforme sa hrvatskim i carskim znacima. Dijelili su se na: - hrvatsko-ugarsko domobranstvo i - austrijsko domobranstvo. Domobrani su učestvovali u zauzimanju BiH 1878. i u Prvom svjetskom ratu. Najpoznatiji pripadnik domobrana je bio Svetozar Borojević koji je postao feldmaršal austrougarske vojske.

Hrvatsko domobranstvo u Državi SHS[uredi | uredi izvor]

U oktobruu 1918. u Zagrebu je stvoreno Narodno vijeće SHS (Slovenaca, Hrvata i Srba). 29. oktobra Hrvatski Sabor je prekinuo sve veze Hrvatske, Slovenije, BiH i Vojvodine s Austro-Ugarskom i od njih je stvorena Država SHS. Domobranstvo je bilo službena i jedina vojska te države. Mađarske jedinice su tada pokušale okupirati Međimurje, ali su ih domobranske jedinice pod komandom Slavka Kvaternika potukle i natjerale na povlačenje. Prvog decembra 1918. je proglašeno ujedinjenje Države SHS i Kraljevine Srbije u Kraljevinu SHS (Srba, Hrvata i Slovenaca). Petog decembra vojnici domobranstva su na zagrebačkom trgu bana Jelačića demonstrirali protiv ujedinjenja na što je srpska žandarmerija na njih otvorila vatru i ubila dvadesetoricu. Nove vlasti su donijele odluku o raspuštanju domobranstva, a ljudstvo je utopljeno u nove jugoslavenske jedinice sa srpskim komandnim kadrom.

Hrvatsko domobranstvo u NDH[uredi | uredi izvor]

Hrvatski trolist, znak Hrvatskog domobranstva u drugom svjetskom ratu

Drugo domobranstvo, ono u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) je bilo regularna vojska te države. Dijelilo se na kopnenu vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo. Domobrani su nosili stare uniforme iz Austro-Ugarske, ali sa oznakama NDH. 1943. domobranstvo je imalo oko 100.000 pripadnika. Vojnici su bili novačeni od vojnih obveznika sa prostora danšnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srijema. Početkom 1944. domobranstvo i Ustaška vojnica su ujedinjeni u jedinstvenu vojsku, Hrvatske oružane snage.

Hrvatsko domobranstvo tokom ratova u Hrvatskoj i BiH[uredi | uredi izvor]

Početkom rata u Hrvatskoj hrvatsko civilno stanovništvo samoinicijativno stvara jedinice Narodne zaštite iz koje nastaju jedinice Zbora narodne zaštite(ZNZ).Nakon formiranja Zbora narodne garde RH (ZNG-RH), regularne vojske, Narodna zaštita je 1991. promjenila ime u Hrvatsko domobranstvo i postalo dio Hrvatske vojske kao rezervni sastav.

I tokom rata u BiH neke jedinice HVO-a su nosile naziv "domobranske".