Don (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Don (čvor).
Don
Donrivermap.png
Države Rusija
Dužina 1,950 km
Izvor Novomoskovsk
Ušće Azovsko more
Prosječni protok 935 m3/s
Površina sliva 425,600 km2 km2
Pritoke Donets

Don je jedna od najvećih i najvažnijih rijeka u Rusiji. Izvire u gradu Novomoskovsk 60 kilometara jugoistočno od grada Tula, jugoistočno od Moskve. Rijeka teče u dužini od oko 1 950 kilometara do Azovskog mora, sjeverno od Crnog mora, što je čini petom najdužom rijekom u Evropi.

Od svog izvora Don prvo teče jugoistočno do Voronježa, a odatle nastavlja jugozapadno do svog ušća u Azovsko more. Najvažniji grad na rijeci je Rostov na Donu, a najveća pritoka je rijeka Severski Donjec.

Volga-Don kanal spaja Don sa drugom velikom ruskom rijekom Volgom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]SAGE Lys.png Nedovršeni članak Don (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.