Donja šuplja vena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Donja šuplja vena
Prednji (čeoni) prikaz otvorenog srca. Bijele strelice pokazuju smjer ispravnog protoka krvi.
Gornja šuplja vena, donja šuplja i azigosna sa njihovim dotočnim venama nižeg ranga
Detalji
LatinskiVena cava inferior
Source
zajednička ilijačna
slabinske vene
sjemenička vena
bubrežna vena
suprabubrežna vena
jetrena vena
Drains to
Desna srčana pretkomora
Trbušna aorta
Identifikatori
Gray'sp.677
Akronim(i)IVC
TAA12.3.09.001
FMA10951
Anatomska terminologija

Donja šuplja vena (IVC) je velika vena koja prenosi deoksigeniranu krv iz donje i srednje tijelesne regije u desnu pretkomoru srca. Nastaje spajanjem desne i lijevog zajedničke ilijačne vene, obično na nivou petog slabinskog pršljena.

Donja šuplja vena je donja od dvije šuplje vene (venae cavae), dvije velike vene koje nose deoksigeniranu krv iz tijela u desnu srčanu pretkomoru: donja šuplja vena donosi krv iz donje polovine tijela, dok gornja šuplja vena sprovodi krv iz gornje polovine tijela. Šuplje vene (pored srčanog sinusa, koji prenosi krv iz mišića samog srca) zajedno čine venske sudionike funkcija aorte.

To je velika retroperitoneumska vena koja iza pa do trbušne šupljine i prolazi duž desne strane kičmenog stuba. Ulazi u desnu pretkomoru dolje desno, sa stražnje strane srca. Ime potiče od vena + lat. cavus = šuplje.

Struktura[uredi | uredi izvor]

IVC nastaje spajanjem lijeve i desne zajedničke ilijačne vene i dovodi prikupljenu krv u desnu pretkomoru srca. Također se spaja sa azigosnom venom (koja prolazi s desne strane kičmenog stuba) i venskim pleksusom pored kičmene moždine.

Donja šuplja vena započinje spajanjem lijeve i desne zajedničke ilijačne vene iza trbuha, približno na nivou L5. Prolazi kroz grudnu dijafragmu na kavusnom ili šupljinskom otvoru na nivou T8.

Vene – pritoke[uredi | uredi izvor]

Specifične razine pritoka su kako slijedi:

Razina Vena
T8 Jetrene vene, donja bubrežna vena
L1 Desna nadbubrežna vena, bubrežne vene
L2 Desna gonadna vena
L1–L5 Slabinske vene
L5 Zajedničke ilijačne vene

Budući da se donja šuplja vena nalazi desno od srednje linije, odvod pritoka nije uvijek simetričan. S desne strane, gonadna vena i nadbubrežna vena odvode se direktno u donju šuplju venu. S lijeve strane, ulijevaju se u bubrežbubrežnu venu, koja se pak odvodi u donju šuplju venu. Suprotno tome, sve slabinske vene i jetarne vene obično se slivaju direktno u donju šuplju venu.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

U embrionu, donja šuplja vena i aurikula desne pretkomore odvojene su zaliskom donje šuplje vene, također poznatim kao Eustahijev zalistak. U odrasle osobe, ovaj ventil se u potpunosti povlači ili ostaje kao mali nabor endokarda.[1]

Varijacija[uredi | uredi izvor]

Iako rijetko, donja šuplja vena može se razlikovati u veličini i položaju. U transpoziciji velikih arterija donja šuplja vena može ležati lijevo. Mogu je zamijeniti dva krvna suda ispod nivoa bubrežnih vena.[2]

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Donja šuplja vena je vena koja prenosi deoksigeniranu krv iz donje polovine tijela u desnu srčanu pretkomoru.[2]

Odgovarajuća vena koja provodi deoksigeniranu krv iz gornje polovine tijela je gornja šuplja vena.

Klinički značaj[uredi | uredi izvor]

Zdravstveni problemi koji se pripisuju IVC-u najčešće su povezani sa njenim sabijanjem (rupture su rijetke jer ima nizak unutarlumenski pritisak). Najčešći izvori vanjskog pritiska su povećana aorta (aneurizma trbušne aorte), gravidna maternica (sindrom aortokavalusne kompresije) i maligni tumori, kao što su kolorektalni karcinom, karcinom bubrežnih ćelija i karcinom jajnika. Budući da je donja šuplja vena prvenstveno desna struktura, trudnice u nesvijesti treba okrenuti na lijevu stranu (položaj oporavka), kako bi se umanjio pritisak na nju i olakšao venski protok. U rijetkim slučajevima, naprezanje povezano s defekacijom može dovesti do ograničenog protoka krvi kroz IVC i rezultirati sinkopom (nesvjestica).[3]

Blokada donje šuplje vene je rijetka i hitno se tretira kao stanje opasno po život. Povezana je sa dubokom vnskom trombozom, IVC filterima, transplantacijom jetre i hirurškim postupcima kao što je uvođenje katetera u femoralnu venu u preponama.[4]

Ogranci donje šiplje vene

Trauma šuplje vene je obično fatalna jer se dogodi nezaustavljivi prekomjerni gubitak krvi.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Turhan Yavuz; Nazli, C; Kinay, O; Kutsal, A (2002). "Giant Eustachian Valve: with Echocardiographic Appearance of Divided Right Atrium". Texas Heart Institute Journal. 29 (4): 336–8. PMC 140300. PMID 12484622.
  2. ^ a b Susan Standring; Neil R. Borley; et al., ured. (2008). Gray's anatomy : the anatomical basis of clinical practice (40th izd.). London: Churchill Livingstone. ISBN 978-0-8089-2371-8.
  3. ^ Brophy, CM; Evans, L; Sumpio, BE (1993). "Defecation syncope secondary to functional inferior vena caval obstruction during a Valsalva maneuver". Annals of Vascular Surgery. 7 (4): 374–7. doi:10.1007/BF02002893. PMID 8268080.
  4. ^ Geehan DM, Inferior Vena Caval Thrombosis, emedicine.com, URL: http://www.emedicine.com/med/topic2718.htm, Accessed: August 3, 2005.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • SUNYAnatomyLabs-40-13-01-01 - "Posterior Abdominal Wall: Tributaries to the Inferior Vena Cava"